Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nita: Noile taxe n-ar trebui sa afecteze foarte mult pretul energiei, dar n-am calculat

Nita: Noile taxe n-ar trebui sa afecteze foarte mult pretul energiei, dar n-am calculat


Noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie si care vor fi aplicate companiilor din sectorul energetic nu ar trebui sa afecteze foarte mult pretul final al energiei, desi nu a fost calculat impactul asupra pretului final, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, intr-o conferinta de profil.

Intrebat daca noile taxe vor fi suportate de companiile energetice sau de consumatorii finali, Nita a raspuns: "Principiul trebuie sa fie win-win, trebuie sa castige toata lumea", a precizat el.

Nita a dat drept exemplu o taxa aplicata companiilor petroliere in Statele Unite, unde pentru o sonda se platesc 50.000 de dolari in primul an, 40.000 de dolari in al doilea an si 30.000 de dolari pe an pana la epuizarea zacamantului.

"Nu vad de ce in Romania nu ar trebui introduse astfel de taxe. Nu am facut calculele privind impactul in pretul final. ANRE trebuie sa le faca, nu Departamentul pentru Energie. Dar parerea mea este ca aceste taxe nu pot influenta foarte mult pretul final. De la 1 ianuarie, majorarea de pret va fi de doar 1%, iar o taxa pe stalpi nu poate sa influenteze foarte mult. ANRE va face toate calculele si va spune exact", a spus Nita.

Ministrul a amintit ca, de la 1 ianuarie, va scadea cu 10% contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta si, in plus, se vor cauta metode de a reduce tarifele de transport la energie si gaze naturale, masuri care vor avea ca efect scaderea facturii la energie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1565 ori