Guvernul promite FMI sa creasca pretul energiei cu 5% in 2012

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 22:15
1213 citiri
Guvernul promite FMI sa creasca pretul energiei cu 5% in 2012

Pretul reglementat al electricitatii va creste cu 5% spre finele anului 2012, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali, potrivit scrisorii de intentie agreate de Guvern cu FMI, publicata luni pe site-ul Fondului.

"In sectorul electricitatii, procesul (de liberalizare - n.r.) va incepe cu o ajustare de 5% a pretului reglementat platit de consumatorii casnici si noncasnici, spre finele anului 2012", se arata in scrisoare.

Piata se va liberaliza progresiv de la 1 septembrie, cand 15% din energia catre noncasnici va fi scoasa din segmentul reglementat, pana la 31 decembrie 2013, cand toti consumatorii industriali vor plati tarifele pietei.

Preturile reglementate pentru populatie vor fi eliminate pana la 1 ianuarie 2018.

Termenul-limita pentru aprobarea in Guvern a legii electricitatii este finele lunii martie, iar, pentru noua lege a gazelor, sfarsitul lunii aprilie.

Executivul s-a conformat in privinta legii energiei, care a fost adoptata in Guvern la data de 16 martie si in prezent este in dezbatere la Senat.

La gaze, un calendar de eliminare a preturilor reglementate va fi stabilit pana la finele lunii aprilie. O bursa a gazelor va fi functionala incepand cu 1 ianuarie 2013.

Totodata, Guvernul si-a asumat accelerarea discutiilor cu Rusia pe semnarii unei conventii, astfel incat Romania sa-si poata diversifica sursele de import de gaze.

In ceea ce priveste privatizarea companiilor de stat, primul val include Oltchim (vanzarea participatiei statului cu investitor strategic), Cupru Min (vanzare integrala), Transelectrica si Transgaz (cate 15% prin oferta secundara). Acestea trebuie privatizate pana la finele lunii aprilie 2012.

Al doilea grup este format din Posta Romana (privatizarea unui pachet minoritar), Romgaz (oferta initiala pentru 15%), Electrica Serv (pachet majoritar) si TAROM (oferta initiala pentru 20%). Pentru acestea trebuie numit un consultant pana la finele lunii aprilie.

Urmeaza apoi Hidroelectrica si Nuclearelectrica (IPO pentru 10% din fiecare), Electrica Furnizare si CFR Marfa (privatizarea pachetului majoritar).

Pana la finele anului 2012/inceputul anului 2013, mai trebuie vandute noile complexuri Hunedoara si Oltenia, precum si Electrocentrale Bucuresti, toate trei urmand sa fie privatizare cu un investitor strategic, adica statul va ceda pachetul majoritar.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Guvern pret energie 2012, #FMI pret energie 2012, #pret energie companii , #Pret energie