Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa cum bate vantul: Romania are joi printre cele mai mari preturi la energie din regiune, alaturi de Ungaria

Dupa cum bate vantul: Romania are joi printre cele mai mari preturi la energie din regiune, alaturi de Ungaria


Pretul energiei electrice pe piata spot din Romania este joi printre cele mai mari din regiune, similar cu cel din Ungaria, pe fondul inchiderii unui reactor nuclear si al unei productii foarte mici de energie eoliana, potrivit datelor Transelectrica si OPCOM, analizate de AGERPRES.

Astfel, in Romania si Ungaria pretul este de 55 de euro pe MWh, in timp ce in Cehia si Slovacia, tari cu care piata spot din Romania este cuplata, pretul ajunge la 43 de euro pe MWh.

La ora 10:45, consumul national de energie era de 7.429 MW, iar productia, de 7.207 MW, diferenta de 222 MW fiind importata.

Aceasta deoarece deficitul de energie provocat de inchiderea planificata a reactorului 2 de la Cernavoda pentru toata luna mai, dar si de productia foarte mica de energie eoliana nu a putut fi acoperit de electricitatea hidro, care are o pondere foarte mare, de regula, in aceasta perioada a anului.

Astfel, energia hidro asigura, la ora mentionata, 48% din productie, fiind urmata de carbune - 26%, nuclear - 9%, energie fotovoltaica - 8%, hidrocarburi - 6%, energie eoliana - 0,74%, biomasa - 0,73%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1649 ori
Citeste mai multe desprepret energie pret energie Romania