ANRE: Facturile la energia electrica primite in august vor fi mai mici cu 5-7%

Joi, 01 August 2013, ora 14:00
1755 citiri
ANRE: Facturile la energia electrica primite in august vor fi mai mici cu 5-7%

Facturile la energia electrica aferente lunii iulie, pe care consumatorii le primesc in august, vor fi mai mici cu 5-7%, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

"Este vorba despre reducerea cu 1,3% pe care am anuntat-o de la 1 iulie pentru pretul energiei electrice, iar restul ieftinirii vine ca urmare a reducerii certificatelor verzi", a explicat Havrilet pentru Agerpres.

Contravaloarea certificatelor verzi pe care le primesc producatorii de energie din surse regenerabile este evidentiata separat in factura si, pana la 1 iulie, insemna in jur de 10% din totalul facturii platite de consumatorii casnici de electricitate.

Reprezentantii ANRE au declarat, pe 11 iulie 2013, ca, pentru consumatori, efectul pe care il genereaza amanarea tranzactionarii unui numar de certificate verzi, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta 57/2013, se va resimti in factura din luna august.

"Calculele noastre preliminare, pe care speram sa le finalizam in jurul datei de 20 (iulie n.r.), arata o scadere a certificatelor verzi in factura finala de circa 34%", a explicat, la acea data, Emil Calota, vicepresedinte al ANRE.

Recuperarea certificatelor verzi reincepe in 2017

Totodata, in luna iunie, institutia a anuntat ca pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali se va micsora in medie cu 1,3%, incepand cu 1 iulie 2013.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2013, se amana temporar acordarea unui certificat verde pentru hidrocentralele noi cu o putere instalata de cel mult 10 MW, a unui certificat verde pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi amanate se va face incepand cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice si pentru cele solare si incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, esalonat, cel mult pana la 31 decembrie 2020.

Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investitiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. Tranzactionarea certificatelor verzi se va face direct intre producatori si furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat sa reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret electricitate august, #factura energie electrica 2013, #contravaloare certificate verzi , #Pret energie