ANRE a publicat calendarul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 21:30
3301 citiri
ANRE a publicat calendarul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/ a publicat calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale si energie electrica pana in 2018, respectiv 2017.

Astfel, Executivul si-a dat acordul de principiu asupra acestor memorandumuri de eliminare a preturilor reglementate, care trebuiau publicate, conform acordului cu Fondul Monetar International, pana la sfarsitul lunii iulie.

Gaze naturale

Potrivit celor doua memorandumuri publicate vineri pe site-ul institutiei, preturile reglementate la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici va fi efectuata in mai multe transe succesive incepand din 1 decembrie 2012 astfel incat majorarea cumulata sa fie de 18% in 2013, iar la consumatorii casnici de 10% in acelasi an.

Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizata in 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creste cu doua procente la 1 octombrie 2013.

Majorarile vor continua in 2014, cand procentul de majorarea anuala va fi de 10% pentru consumatorii casnici si 18 procente pentru consumatorii noncasnici.

In 2015 si 2016, 2017 si 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu cate 12 procente doar pentru consumatorii casnici.

Energie electrica

In ceea ce priveste pretul reglementat la energie electrica, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesiva incepand cu 1 septembrie 2012 la procentul de achizitie din piata concurentiala pentru consumatorii noncasnici, cu 15%, apoi cu 30 de procente de la 1 ianuarie 2013 urmand sa fie atins procentul de eliminare totala a tarifelor reglementate la 1 ianuarie 2017.

Pentru consumatorii casnici, procesul va incepe la 1 iulie 2013, cand va fi atins un procent de 10% de achizitie din piata concurentiala, ca posibilitate de alegere a furnizorului, urmand ca procesul sa se incheie la 31 decembrie 2017.

Preturile si tarifele pentru energia electrica livrata consumatorilor non-casnici si celor casnici vor creste cu 5% de la 1 iulie 2012, a anuntat vineri ANRE.

Potrivit ANRE, modificarile preturilor si tarifelor reglementate sunt, in principal, motivate de necesitatea de corelare a costurilor cu producerea, transportul si distributia energiei electrice cu rata inflatiei care, cumulata pe anii 2010 si 2011, a depasit 13%.

Tarifele si preturile reglementate la consumatorii finali nu au mai fost modificate din data de 1 ianuarie 2010.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#liberalizare preturi gaze naturale, #liberalizare preturi energie electrica, #liberalizare preturi electricitate , #Pret energie