TOP: Cele mai bogate mine de diamante din lume

Sambata, 20 August 2011, ora 10:02
5452 citiri
TOP: Cele mai bogate mine de diamante din lume

Industria diamantelor, la nivel mondial, pare a fi cel mai bine secret al lumii. Cele mai mari companii care se ocupa de diamante, de pe planeta, sunt De Beers Group, Alrosa, Rio Tinto si BHP Billiton. De Beers are acum capital privat, fiind delistat de la bursa din Johannesburg, in 2001. Alrosa este detinuta de guvernul rus.

Cu aproximativ doua decenii in urma, De Beers controla pana la 80% din piata diamantelor brute. Datorita acestui „monopol”, compania putea sa stabileasca pretul diamantelor. In plus, tarifele nu puteau fi negociate si putea varia de la un client la altul. Intreaga afacere a fost invaluita intr-un mister care persista si azi. Pe de alta parte, Alrosa dezvaluie foarte putin despre minele individuale, preferand sa faca referiri la proiectele grupului.

10. Kimberly

Mina Kimberly, din Africa de Sud, a intrat in productie in 1871. Mina originala s-a inchis in 1914, iar cea subterana s-a inchis in 1995. De Beers, proprietarul initial, a vandut drepturile miniere catre Petra, in 2007. Aceasta a inceput sa produca aproximativ 100.000 de carate, datorita minei, pana in 2010. De Beers a prelucrat si rocile de la suprafata minei si a recuperat alte 823.000 carate, in acelasi an, in urma tratarii a 5,5 milioane de tone de piatra.

9. Lethakane

Mina Lethakane este o proprietate Debswana, un joint venture intre De Beers si guvernul din Botswana. A intrat in productie 1975. In 2010, cu ajutorul minei s-au obtinut 1,2 milioane de carate, prin prelucrare a 3,3 milioane de tone de piatra. Aceasta este cea mai adanca mina din portofoliului Debsawana, localizata in apropierea minei Orapa.

8. Finsch

Finsch a fost detinuta, la un moment dat, de catre De Beers, dar acum este independenta si beneficiaza de capital privat din partea Petra Diamonds. Operatiunile miniere au fost inaugurate in 1978, iar acum este cea de-a doua cea mai productiva mina din Africa de Sud. Anul trecut a produs 1,3 milioane de carate, iar alte 26,6 milioane de carate asteapta, in continuare, sa fie exploatate, conform estimarilor Petra.

7. Ekati


Mina Ekati se afla in Teritoriile de Nord din Canada si este detinuta, in proportie de 80% de BHP Biliton. Deschisa in 1998 a prelucrat pana acum 4,93 de milioane de tone de roca. Ekati produce aproximativ 3% din volumul mondial de diamante, din punct de vedere al greutatii si 9% din producatia globala, din punct de vedere al valorii.

6. Venetia


Mina Venetia, din Africa de Sud apartine De Beers. Productia a inceput in 1992 si acum reprezinta aproximativ 40% din productia totala de diamante din regiune. Aici s-au prelucrat mai mult de 4 milioane de tone de roca, anul trecut, oferind un randament de circa 1,1 carate/tona.

5. Diavik

Situata in Teritoriile de Nord, din Canada, mina apartine Rio Tinto care detine 60% din actiunile minei. Aceasta a intrat in productie in 2003 si va fi transformata intr-o mina subterana, incepand cu anul viitor. Depozitele sunt mici, dar produc bijuterii de inalta calitate. 6,5 milioane de carate au fost realizate anul trecut.

4. Catoca

Mina Catoca se afla in Angola si este detinuta de un cosortiu care include Alrosa din Rusia, Odebrecht din Brazilia, Daumonty din Israel si compania miniera de stat din Angola. Intrata in productie in 1997, se considera al patrulea producator de kimberlite. Conform estimarilor, Wall Street, mina va produce pana la 60 de milioane de carate in total. Acum doi ani, productia a totalizat 7,5 milioane de carate.

3. Orapa

Orapa este o alta mina ce apartine Debswana. Mina a fost deshisa in 1971 si a prelucrat, anul trecut, aproximativ 13 milioane de tone de roca sau mai bine sous, 9,53 de milioane de carate.

2. Argyle

Localizata in Australia, mina este administrata de Rion Tinto. De cand a fost deschisa, in 1985, aceasta a produs peste 750 de milioane de carate. Acum este cel mai mare furnizor de diamante roz, pe plan mondial, desi pietrele, numite „ Argyle Pinks”, reprezinta doar 0,01% din productia totala.

1. Jwaneng


Detinuta de Debswana, mina Jwaneng a fost deschisa in 1982. Acum produce intre 60 si 70% din totalul incasarilor Debsawana. De Beers sustine ca Jwaneng este cea mai bogata mina din lume. In 2009, au fost prelucrate 8,2 milioane de pietre care au produs 11,5 milioane de carate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#mine, #diamante, #companii miniere , #Pret diamante