Invata cum sa investesti in diamante

Sambata, 03 August 2013, ora 00:00
5831 citiri
Invata cum sa investesti in diamante
Foto: De Beers / diamante brute

Diamantele au inceput sa fie privite cu tot mai mult interes de investitori, dupa ce pretul aurului a inregistrat anul acesta cea mai mare scadere din ultimele trei decenii (37%), in vreme ce pretul pietrelor pretioase a crescut cu pana la 12%, in ultimii 5 ani.

Pe masura ce aurul scade in ochii investitorilor, diamantele par sa fie tot mai cautate, mai ales ca pentru 2013 a fost estimata o crestere medie a pretului lor de 10 procente sau chiar de 50%, in cazul celor mai valoroase si deosebite pietre.

O astfel de investitie poate insemna si cumpararea de actiuni la o mina de diamante sau plasarea banilor in fonduri dedicate tranzactiilor cu pietre pretioase.

Daca iti surade mai degraba ideea de a detine o comoara stralucitoare, specialistii sustin ca o investitie profitabila ar fi una de 5.000 de euro, intr-o piatra de calitate, pe care o vei pastra apoi minim cinci ani de zile.

Desigur, vei avea si cheltuieli cu depozitarea, daca nu vrei sa dormi cu diamantul sub perna, dar iti vei recupera investitia si vei face profit cand vei scoate piatra la licitatie - minus comisionul casei, de 5-10%.

Arie David, specialist in slefuirea diamantelor si proprietar al retailerului autohton A. David Gallery, sustine ca diamantele au devenit atat de atractive pentru ca sunt foarte valoroase, tot mai rare si greu de obtinut, dar usor de pastrat si depozitat, mai ales in comparatie cu aurul, care este greu si voluminos.

Mai mult, pretul diamantelor nu a incetat sa creasca, in ultimii 54 de ani, majorandu-se in medie cu cate 15% anual.

Foto: adavid.ro

"Se estimeaza ca noi exploatari miniere in domeniul diamantelor sunt foarte putin probabil de a fie operabile intr-un timp scurt din cauza procesului indelungat de punere in functiune a unui asemenea proiect (mai mult de 13 ani de la descoperirea unui zacamant si pana la demararea productiei propriu-zise).

Astfel, studii recente preconizeaza o crestere a cererii de diamante cu 7% pana in anul 2020, in timp ce oferta se anticipeaza ca nu va creste cu mai mult de 3%", explica Arie David, intr-un comunicat remis redactiei Business24.

Mai mult, diamantele sunt de 1.000 de ori mai rare decat aurul, nu implica depuneri in banca sau folosirea unor intermediari si sunt usor de transportat si depozitat, multumita greutatii extrem de reduse.

Valoarea lor nu este atinsa de schimbari legislative sau economice si nici de volatilitatea pietelor speculative, cum se intampla cu aurul.

"De multe ori, chiar si institutiile si bancile nationale achizitioneaza diamante, pentru a se proteja de volatilitatea pietelor si de incertitudinile din mediul financiar, incurajate fiind de faptul ca aceste pietre nu depind de o anumita economie, ele fiind tranzactionate si avand valoare constanta in intreaga lume", sustine Arie David.

Daca vrei sa incepi si tu, incet, dar sigur, expertul in diamante iti recomanda sa pornesti cu o investitie minima de 1.000 de euro in pietre de cel putin un carat, cumparate de la un wholesaler profesionist si insotite neaparat de un certificat gemologic al unui laborator acreditat.

Nu uita sa ceri si o garantie de buy-back permanenta, pentru a nu pierde timpul atunci cand vrei sa cumperi din nou, dar pui la bataie si valoarea pietrelor din buzunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#diamante piata Romania, #diamante investitie, #diamante magazin specializat , #Pret diamante