Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lucian Bode: Nu putem stabili pretul produselor petroliere!

Lucian Bode: Nu putem stabili pretul produselor petroliere!


Ministerul Economiei nu poate interveni in stabilirea preturilor la produsele petroliere si denunta demersul Opozitiei de a politiza subiectul scumpirii carburantilor, a declarat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode.

"Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, denunta demersul Opozitiei de a politiza subiectul scumpirii carburantilor. Reamintim opiniei publice ca, potrivit contractului de privatizare a pachetului majoritar de actiuni a Petrom, semnat de catre Guvernul Adrian Nastase, Ministerul Economiei nu poate interveni in stabilirea preturilor la produsele petroliere."

"O astfel de parghie de control nu a fost stipulata in contractul de privatizare. O renegociere a clauzelor contractuale de privatizare este imposibila fara acordul partilor", se arata intr-un comunicat al MECMA transmis luni.

Contractul a preluat regula generala in materie contractuala, stipuland ca acesta poate fi modificat, completat sau amendat numai printr-un instrument scris, cu acordul ambelor parti, potrivit MECMA.

Preturile produselor petroliere, inclusiv carburantii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piata libera in functie de cerere si oferta.

Aceste preturi depind de mai multi factori cu functie variabila, cum ar fi evolutia pretului titeiului pe piata internationala, a preturilor externe ale carburantilor si a cursului de schimb leu/dolar, dar si de calendarul de armonizare cu Uniunea Europeana a accizelor pentru produsele petroliere.

"Coroborarea acestor factori conduce la cresterea sau scaderea preturilor produselor petroliere, dar asta nu inseamna ca o scadere a pretului titeiului duce automat la scaderea pretului produselor petroliere daca ceilalti factori au o influenta mai mare in stabilirea pretului", se mai spune in comunicat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1881 ori