De ce se scumpesc carburantii in Romania?

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:26
1862 citiri
De ce se scumpesc carburantii in Romania?

Pretul carburantilor din Romania a inregistrat, in trimestrul trei, o crestere cu 9-11%, pe cand pretul petrolului a inregistrat un avans de 20%. Motivele acestei diferente sunt evolutia pozitiva a cursului valutar si incapacitatea de "absorbi" scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie.

In Romania, pretul cu care se vindea benzina in iulie era in jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar in prezent depaseste 6,20 lei/litru, se arata intr-o analiza Noble Securities.

De cealalta parte, la 1 iulie, pretul petrolului Brent era de 97,35 dolari/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 dolari/baril, marcand o crestere de aproape 20%.

"Preturile carburantilor au crescut cu un procent mai mic decat cel marcat de pretul petrolului in perioada iulie- septembrie din doua motive principale: in primul rand nu au 'absorbit' la maximum scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie, astfel incat au ramas inca de atunci la un nivel mai ridicat. In al doilea rand, in intervalul iulie- septembrie leul a avut o evolutie pozitiva raportat la dolarul american, recuperand deprecierea la maxime istorice", a declarat Victor Safta, director general Noble Securities.

Totusi, in ultimele zile, pretul petrolul a inregistrat scaderi datorita unor evenimente care s-au desfasurat la nivel mondial.

Avizul primit de Germania de la Curtea Constitutionala Federala de a participa la Mecanismul European de Stabilitate, cat si programul nelimitat de achizitii de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) se numara printre motivele care au stimulat cererea de marfuri si actiuni.

Zvonurile privind cresterea productiei de petrol de catre Arabia Saudita au contribuit semnificativ la scaderea pretului petrolului din ultimele zile pe pietele financiare.

"Desigur ca au fost si speculatii importante pe pietele financiare, care au sustinut o volatilitate accentuata a pretului petrolului, iar prin corectiile marcate in saptamana curenta pretul petrolului a atins cotatii mai mici de 110 USD/baril", a precizat Victor Safta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pret benzina, #piata carburanti Romania, #pret petrol, #crestere pret benzina , #Pret combustibil