Guvernul a decis garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 15:25
1341 citiri
Guvernul a decis garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor

Guvernul a decis, miercuri, garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor, urmand ca procedurile de derulare a noului sistem sa fie detaliate, prin norme metodologice, in termen de o saptamana, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Conform deciziei Guvernului, de acest sistem vor beneficia companiile private care au servicii de depozitare si comercializare a produselor agricole, precum si companiile cu suprafete agricole.

Reprezentantii Ministerului Finantelor se vor intalni, joi, cu cei ai agricultorilor si bancilor pentru a discuta detaliile noului program.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca Fondul de Garantare a Creditului Agricol va fi capitalizat in sedinta de Guvern cu 10 milioane euro, pentru a garanta certificatele de depozit acordate agricultorilor, in vederea comercializarii marfii la preturi stimulative.

"Astazi va fi capitalizat Fondul de Garantare Agricol cu aproximativ 10 milioane euro, iar producatorii agricoli vor avea posibilitatea sa isi depoziteze recolta de grau in conditii de siguranta si de pastrare a calitatii in depozite licentiate.

Vor primi un certificat de depozit garantat de Fond, cu care se pot duce imediat la banci pentru a-si lua banii necesari pentru continuarea ciclului agricol sau acoperirea platilor. Astfel, agricultorii isi vor putea vinde graul atunci cand piata este buna", a spus Pogea.

Fermierii pot astfel depozita graul, fara sa fie nevoie sa il vanda, urmand ca pe baza certificatului de depozit, asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol, sa poata beneficia de un imprumut bancar garantat de stat. Imprumutul ar putea reprezenta 70-80% din valoarea certificatului de depozit.

Certificatele vor fi eliberate in momentul in care producatorul depune cantitatea de grau in depozit, care va fi analizata, evaluata si, ulterior, scrisa pe certificat.

Pretul cerealelor va fi stabilit de consiliul de administratie al fondului de garantare, in functie de pretul cerealelor si cel de pe burse.

Totodata, certificatul de depozit se acorda doar pentru depozitarea graului, iar in momentul in care graul este vandut, se pierd si drepturile de garantare.

Ministerul Agriculturii va detine o baza de date cu toate depozitele si silozurile din Romania.

 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#agricultori, #depozit, #garantare, #grau, #preturi , #Pret cereale