Aurel Popescu: Piata panificatiei este blocata, pretul painii nu va creste

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 17:31
2197 citiri
Aurel Popescu: Piata panificatiei este blocata, pretul painii nu va creste

Piata de panificatie din Romania este blocata, deoarece producatorii refuza sa vanda la un pret de 750 lei pe tona grau, nivel agreat de morari, in contextul in care oferta de export a Rusiei este mult mai avantajoasa comparativ cu cea romaneasca, a declarat, luni, Aurel Popescu presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

"Piata de panificatie este blocata in aceasta perioada, deoarece producatorii si morarii nu se inteleg la pret. Morarii vor sa cumpere cu 750 lei tona de grau, iar producatorii vor sa vanda la un pret mai mare. Totodata, Rusia a venit cu o oferta mult mai buna. Vinde la export grau cu 220 dolari tona, iar noi vrem 220 euro', a declarat Aurel Popescu.

"Nu se va majora pretul painii, desi, din octombrie 2010 in iunie 2011 s-a lucrat in pierdere. Pretul graului s-a majorat de trei ori, iar in aceeasi perioada, pretul painii a crescut cu 10-15%", a precizat Aurel Popescu.

Productia de grau din anul 2011 din Romania se ridica la doua milioane tone, potrivit presedintelui ROMPAN, iar calitatea din acest an a painii este superioara celei din anul 2010. De asemenea, acesta a precizat ca 60% din piata graului reprezinta piata nefiscalizata.

Recolta de grau din acest an a depasit-o cu mult pe cea din 2010

In acest an, au fost insamantate 1,95 milioane hectare cu grau, de pe care se estimeaza ca se vor recolta in jur de 6,712 milioane de tone, mai mult cu peste un milion de tone fata de recolta anului 2010 (5,6 milioane tone).

Pana la 27 iulie a fost recoltata o suprafata de 1,611 milioane hectare, la un randament de 3,6 tone la hectar, fata de prognoza MADR de 3,4 tone la hectar.

Datele Institutului National de Statistica arata ca in 2010 productia de grau a fost de 5,588 milioane tone, iar in 2009 de de 5,203 milioane tone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#piata panificatie blocata, #pret painii , #Pret cereale