Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce se ascunde in spatele exploziei pretului benzinei?

Ce se ascunde in spatele exploziei pretului benzinei?


O combinatie intre disputele cu Iran, problemele economice, interesul investitorilor si dificultatile rafinariilor a dus la recenta explozie a pretului benzinei, dupa cum spun expertii.

Astfel, principalul motiv pentru care creste pretul benzinei este cresterea pretului petrolului, acesta reprezentant 70% din costul unui galon de benzina, relateaza CNN.

Petrolul brent s-a scumpit cu 52% per galon in ultimele doua luni, conform Institutului American al Petrolului. Acest lucru se reflecta in pretul benzinei, care a crescut cu 47% per galon, in aceeasi perioada.

Iran, principalul motiv

"Principalul motor de crestere al pretului benzinei este problema cu Iranul", a declarat expertul in combustibili rafinati, Brian Milne. "Situatia se va complica daca statele din vest se vor opune si mai mult Iranului".

Acest stat se afla intr-o disputa aprinsa cu statele europene si SUA in legatura cu programul sau nuclear, disputa ce a dus la un embargo asupra petrolului iranian. Statul exporta 2,2 miliarde de barili de petrol pe zi, cea mai mare parte mergand spre Asia.

Cererea este in crestere

Economia mondiala pare ca sta mai bine decat in urma cu cateva luni. Europa nu se scufunda, in SUA rata somajului a scazut, iar in China cresterea este in continuare foarte mare. Chiar acest ultim element duce la cresterea consumului de petrol, apetitul chinez fiind din ce in ce mai mare.

Consumul de petrol din China creste cu 5% in fiecare an, fiind acum la nivelul de 10 milioane de barili pe zi, in timp ce in restul lumii se mentine la un nivel constant.

Speculantii

Cei doi factori de mai sus au captat atentia speculantilor de pe piata petroliera, cum ar fi marile banci, fondurile de investitii si altii. In ulimele doua luni, volumul de contracte detinut de cei care au investit in petrol a crescut cu 45%, conform lui Milne.

Interesul investitorilor in benzina este chiar mai mare decat al celor in petrol, conform lui Tom Klonza, analist sef in domeniul petrolier la Oil Price Information Service.

Rafinariile

Cauza pentru care benzina a atras atat de mult atentia investitorilor, pe langa cresterea pretului la petrol, este ca am asistat la inchiderea unui numar semnificativ de rafinarii. Motivul este ironic: acestea nu faceau destul de multi bani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1540 ori