Vesti proaste pentru cei care au pariat pe aur. Pretul metalului pretios, in cadere libera

Marti, 25 Iunie 2013, ora 18:36
2019 citiri
Vesti proaste pentru cei care au pariat pe aur. Pretul metalului pretios, in cadere libera

Pe parcursul primelor trei luni din acest an, pretul aurului a scazut semnificativ, de la 1.672,2 USD/uncie la inceputul acestui an, la 1.294 USD/uncie la sfarsitul saptamanii trecute, o scadere de aproximativ 22,6% in acest an.

"Aurul a fost considerat de catre investitori in special un activ de refugiu, cu rol de protectie impotriva inflatiei, mai ales pana in 2011. Masurile luate pe parcursul ultimilor ani de bancile centrale pentru a impulsiona atat relansarea economica, cat si reducerea somajului au condus la cresterea asteptarilor de inflatie, ceea ce a sporit interesul pentru aur", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Pretul aurului a crescut din 2001 si pana catre finele anului trecut: in septembrie 2001, cotatia era de cca 275 USD/uncie, iar in aceeasi luna a lui 2012 ajunsese la peste 1.770 USD/uncie, ceea ce inseamna in total o crestere de 544%. In acest interval de timp au fost, desigur, inclusiv perioade in care pretul aurului a marcat corectii, unele chiar insemnate, cum a fost o buna parte din anul 2008 sau prima parte a anului trecut; in general insa, investitorii pe termen lung, respectiv de peste un an, au avut de castigat.

Aurul a scazut insa destul de consistent in ultimele trei luni ale anului trecut; apoi, pe parcursul lui 2013, pretul sau a marcat o adevarata prabusire, respectiv de la 1.672,2 USD/uncie la inceputul acestui an, la 1.294 USD/uncie la sfarsitul saptamanii trecute, inregistrand astfel o scadere de cca 22,6% in acest an.

"In ultima perioada, aurul s-a comportat inclusiv ca o marfa pur-si-simplu, manifestand anumite evolutii in consecinta", a precizat Silviu Pojar. Comportamentul "de marfa" al aurului i-a adus acestuia scaderi in ultima perioada inclusiv de pe urma rezultatelor sub asteptari privind economia Chinei.

Ulterior, declaratiile presedintelui Fed, Ben Bernanke privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare la finalul anului curent si apoi eliminarea lor in 2014 au constituit "lovitura de gratie" pentru metalul pretios: investitorii nu mai au nevoie sa achizitioneze aur pentru protejarea capitalului, probabilitatea unei inflatii mari in urmatorii ani scazand semnificativ. Astfel, saptamana trecuta, pretul aurului a cazut sub nivelul de 1.300 USD/uncie, atingand minimul din septembrie 2010 si pana in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pret aur, #cresteri considerabile aur, #metal pretios , #Pret aur