Scaderea pretului aurului a redus cu 560 mld. dolari valoarea rezervelor bancilor centrale si FMI

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
1706 citiri
Scaderea pretului aurului a redus cu 560 mld. dolari valoarea rezervelor bancilor centrale si FMI

Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).

Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.

Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.

La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.

SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.

Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.

Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere

Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe fondul semnalelor pozitive transmise de economia Statelor Unite, aprecierii dolarului si schimbarii de atitudine a consiliului de politica monetara al Rezervei Federale, care a indicat ca ar putea restrange masurile de stimulare a economiei - injectii de lichiditate in economie prin preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala.

Toate acestea au redus cererea pentru aur ca "refugiu", iar analistii Goldman Sachs au recomandat saptamana trecuta investitorilor sa vanda.

Totodata, aurul a pierdut teren si ca forma de hedging fata de inflatie, preturile de consum continuand sa inregistreze cresteri modeste chiar si dupa aproape cinci ani de "tiparire de bani" in SUA.

In ultimele zile, declinul pretului aurului a fost accentuat de aparitia informatiilor privind intentia bancii centrale a Ciprului de a vinde rezervele de metal pretios, la indemnul creditorilor internationali.

Potrivit World Gold Council, banca centrala a Ciprului detine 13,9 tone de aur.

Pretul aurului a revenit miercuri in urcare, inregistrand un avans de aproximativ 1,1%, la 1.383,5 dolari pe uncie. Luni, cotatia metalului pretios a coborat cu aproape 10%, cel mai abrupt declin din ultimii 30 de ani.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#scadere pret aur, #valoare rezerve banci centrale, #rezerve aur FMI , #Pret aur