Pretul aurului, in crestere: Momentul este proprice pentru investitii

Marti, 19 Iunie 2012, ora 18:16
2127 citiri
Pretul aurului, in crestere: Momentul este proprice pentru investitii

Aurul pare sa isi recapete statutul de investitie sigura, expertii spunand ca uncia va atinge 3.000 dolari.

Pretul aurului a inceput din nou sa creasca, investitorii aratandu-si din nou interesul pentru metalul pretios pe masura ce volatilitatea pietelor financiare internationale este tot mai mare.

Aurul s-a cotat marti la 1.630,55 dolari pe uncie dupa opt sedinte consecutive de apreciere, in coborare de la maximul zilei de 1.632,90 dolari. Cu toate acestea, cotatia metalului pretios este sub maximul de anul trecut de 1.920,30 dolari pe uncie, scrie Reuters.

Traderii si analistii considera ca aurul incepe sa manifeste caracteristici de investitie sigura, dupa ce pretul a fluctuat in sincron cu pietele financiare, atunci cand problemele zonei euro s-au agravat, iar invesitorii au cautat sa cumpere dolari si obligatiuni americane.

"Aurul nu a fost in centrual atentiei si a fost vazut mai mult ca o sursa de bani decat o moneda in sine. Exista insa semne ca s-ar putea sa intre bani noi", a spus Simon Weeks, director de vanzari al ScotiaMocatta din Londra.

Conform multor specialisti insa, fluctuatiile constante ale pretului aurului au tinut investitorii departe, mai ales in ultima vreme, cand pietele financiare au dat dovada de o volatilitate ridicata. "Pretul continua sa se schimbe, asa ca investitorii au fost descurajati sa investeasca in aceasta piata. Acum e sus, apoi coboara iar", a spus un dealer din Singapore.

Aurul, pe drum spre 3.000 dolari/uncia

Recent, analistii Bank of America Merrill Lynch au anuntat ca au realizat o analiza care indica faptul ca pretul aurului ar putea urca pana la 3.000 de dolari pe uncie in urmatorii ani. Ei au avut dreptate cand au spus ca deprecierea aurului de luna trecuta urmeaza sa se opreasca, dovada fiind cresterea inregistrata in ultimele saptamani.

Conform acestora, urmatorul prag "critic" este la 1.900 de dolari/uncie, maximul inregistrat in 2011. Fiecare prag pana acolo, din 100 de dolari in 100 de dolari, este considerat important, pe masura ce se apropie de 2.000 dolari/uncie. Tinta de pret pentru urmatorii ani este insa de 3.000 de dolari pe uncie, aproape de doua ori peste pragul actual.

Conform Merrill Lynch, acesta poate fi un moment prielnic ca bancile centrale sa achizitioneze aur in acest moment, urmand sa il vanda ulterior, cand va atinge pragul mentionat mai sus. Doar in 2011, bancile centrale din intreaga lume au cumparat peste 439,7 tone de aur, conform Consiliului Mondial al Aurului.

Romanii, atrasi de aur

Si romanii au inceput sa cumpere aur. In prima jumatate a acestui an, doar Piraeus Banka a vandut 70 de kilograme de aur, cu 20% mai mult decat anul trecut, cand a vandut 55 de kilograme in aceeasi perioada, a declarat in weekened Alina Piciorea, sef departament vanzari trezorerie in cadrul bancii.

"In prima jumatate a anului 2012, clientii retail au tranzactionat atat aur fizic, cat si aur de cont. Daca in aceeasi perioada a anului trecut, tranzactiile au totalizat 55 de kilograme, in primul semestru al lui 2012 cresterea volumelor a fost de aproximativ 20%, pana la 70 de kilograme de aur sub forma de lingouri si monede in valoare de aproximativ 3 milioane euro.

"In 2012 am observat si o intensificare a rascumpararilor, cativa dintre clienti alegand sa capitalizeze randamentele bune inregistrate. In plus, si tranzactiile cu aurul de cont, care asigura o lichiditate sporita, au crescut considerabil", a declarat Alina Piciorea.

Banca a observat un model sezonier al vanzarilor de aur, cu intensificare in perioada de vara si iarna, cu accente in perioadele de apreciere a pretului metalului galben. Investitorii par astfel mai increzatori in a realiza achizitii in tandem cu pieteleinternationale.

"Profilul clientului care tranzactioneaza aur este strans legat de preferinta pentru aurul fizic sau cel de cont. Clientul interesat de achizitionarea aurului fizic este definit in linii mari ca avand varsta de 35 - 55 de ani, provenind din mediul urban si avand studii superioare.

"Acesti clienti provin din toate segmentele de clientela si au un orizont investitional mediu si lung, care depaseste limitele percepute ca fiind specifice produselor de tipul Money Market (depozite cu un termen de pana intr-un an). Acesti clienti achizitioneaza in jur de 50-100 grame per tranzactie", a spus Alina Piciorea.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#pret uncie aur, #pret aur, #apreciere aur, #investitii aur , #Pret aur