Presedintele Rezervei Federale SUA: Nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
3337 citiri
Presedintele Rezervei Federale SUA: Nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului

Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.

"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.

Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.

Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.

Rusia, cel mai mare cumparator de aur

In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.

Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.

In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.

In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu 43%, respectiv cu 60,4 miliarde de dolari, provocand pierderi managerului de fonduri John Paulson, potrivit datelor Bloomberg.

Miliardarul George Soros si-a vandut in acest an detinerile de produse financiare garantate cu aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), iar companiile miniere producatoare de aur si-au revizuit in scadere valoarea activelor cu cel putin 26 de miliarde de dolari.

Pretul aurului a coborat cu 21% in acest an, fiind tranzactionat luni la circa 1.318,29 dolari uncia la bursa din Londra, si se indreapta spre cel mai mare declin dupa 1981.

Oficialii bancilor centrale, responsabili de protejarea economiilor de inflatie, programeaza deseori neinspirat investitiile in aur, cumparand scump si vanzand ieftin. Astfel, si-au redus detinerile cand cotatia aurului a atins un minim al ultimilor 20 de ani in 1999, iar in urmatorii noua ani pretul s-a marit de patru ori.

Bancile centrale au devenit cumparatori neti de aur chiar inainte ca pretul sa atinga un nivel maxim in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#evolutie pret aur, #pret aur SUA, #aur Rezerva Federala SUA, #aur banci centrale , #Pret aur