Piraeus Bank a vandut cu 20% mai mult aur fata de anul trecut

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 18:00
2725 citiri
Piraeus Bank a vandut cu 20% mai mult aur fata de anul trecut

Piraeus Bank a vandut in prima jumatate a acestui an 70 de kilograme de aur, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a vandut 55 kilograme, a declarat, Alina Piciorea, sef departament vanzari trezorerie in cadrul bancii.

"In prima jumatate a anului 2012, clientii retail au tranzactionat atat aur fizic, cat si aur de cont. Daca in aceeasi perioada a anului trecut, tranzactiile au totalizat 55 de kilograme, in primul semestru al lui 2012 cresterea volumelor a fost de aproximativ 20%, pana la 70 de kilograme de aur sub forma de lingouri si monede in valoare de aproximativ 3 milioane euro.

In 2012 am observat si o intensificare a rascumpararilor, cativa dintre clienti alegand sa capitalizeze randamentele bune inregistrate. In plus, si tranzactiile cu aurul de cont, care asigura o lichiditate sporita, au crescut considerabil", a declarat Alina Piciorea.

Reprezentant Pireus Bank: Investitorii par mai increzatori in a realiza achizitii in tandem cu pietele internationale

Ea a explicat ca se observa un model sezonier al vanzarilor de aur, cu intensificare in perioada de vara si iarna, in acest caz, in apropierea sarbatorilor, si cu accente in perioadele de apreciere a pretului metalului galben.

Potrivit reprezentantului Piraeus Bank, investitorii par mai increzatori in a realiza achizitii in tandem cu pietele internationale, putini fiind cei care tranzactioneaza pe niveluri specifice. In aceasta perioda, cererea a fost mai mare si au fost realizate noi comenzi in anticiparea unui nou program de relaxare cantitativa in SUA si a alegerilor din Grecia.

"Profilul clientului care tranzactioneaza aur este strans legat de preferinta pentru aurul fizic sau cel de cont. Clientul interesat de achizitionarea aurului fizic este definit in linii mari ca avand varsta de 35 - 55 de ani, provenind din mediul urban si avand studii superioare.

Acesti clienti provin din toate segmentele de clientela si au un orizont investitional mediu si lung, care depaseste limitele percepute ca fiind specifice produselor de tipul Money Market (depozite cu un termen de pana intr-un an). Acesti clienti achizitioneaza in jur de 50-100 grame per tranzactie", a spus Alina Piciorea.

Pireus Bank: Inceputul lui 2012 a fost pozitiv pentru metal

Ea a explicat ca in ceea ce priveste aurul de cont, profilul clientului indica un interes sporit la persoanele cu o medie de varsta pana in 45-50 de ani, care dispun de resurse in euro, dolari sau lei, detin un portofoliu variat de active si urmaresc evolutiile pietelor financiare in mod consecvent.

"Inceputul lui 2012 a fost pozitiv pentru metal, urmand o apreciere de aproximativ 14% la sfarsitul lui februarie. Inrautatirea situatiei in zona euro a dus la o realocare catre active considerate mai lichide, investitorii marcand randamentele mari ale aurului si orientandu-se catre dolar.

Trendul descendent s-a oprit in jurul nivelului de la inceputul anului, in prezent metalul marcand o crestere de aproximativ 4%. In linie cu deprecierea leului, aurul a castigat mai mult de 9% de la inceputul anului", a declarat Alina Piciorea.

Pretului aurului la Pireus Bank: sub 200 lei pe gram

Totodata, ea a explicat ca preturile la care cumpara clientii Piraeus Bank in acest moment sunt sub 200 lei pe gram, dar in ton cu deprecierea leului si cu reinnoirea stocurilor, preturile vor fi reajustate la peste 200 lei/gram de saptamana viitoare. Depozitarea aurului fizic implica un comision de custodie de 0,1% din valoarea de achizitie a aurului.

Reprezentatul Piraeus Bank a mai spus ca situatia economiei americane, si in special a fortei de munca americane, au reaprins discutiile despre a treia relaxare cantitativa cu efect pozitiv asupra aurului.

"Trebuie sa urmarim cu atentie si situatia datoriei Spaniei, care contribuie la un euro mai slab fata de dolar si poate constitui un factor negativ in evolutia metalului. Si o aterizare fortata a economiei Chinei ar putea avea un efect de scadere a pretului in conditiile reducerii cererii, dar in acelasi timp ar putea avea si un efect invers, de crestere, daca jucatorii din piete vor cauta protectie in metal.

Pentru restul acestui an, ne asteptam la o fluctuatie a cotatiilor aurului intre 1.500 si 1.800 dolari/uncie, un factor important in evolutia pe termen lung fiind atat cererea pentru aur venita dinspre statele care traditional investesc in metalul pretios, cat si de la alte banci centrale care cauta diversificarea rezervelor nationale", a mai spus Piciorea.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#pret aur Pireus Bank, #pret aur Romania, #Pireus Bank investitii aur , #Pret aur