Marii producatori de aur au pierdut 169 de miliarde de euro din 2011

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 17:02
1911 citiri
Marii producatori de aur au pierdut 169 de miliarde de euro din 2011

Marii producatori de aur au pierdut 169 miliarde de dolari din capitalizare, din 2011, si risca inchiderea unor mine sau oprirea activitatii, dupa ce declinul cotatiei metalului pretios din aceasta saptamana, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a facut ca 15% dintre acestia sa devina neprofitabili.

Cotatia aurului a scazut cu 14% in luna aprilie si a atins un minim de 1.361,1 dolari uncia, in timp ce costul mediu de productie este de circa 1.200 dolari uncia, potrivit Nomura Holdings, transmite Bloomberg.

In aceste conditii, producatori mari precum Semafo si Golden Star Resources din Canada risca inchiderea unor mine, sau probleme financiare, daca preturile se vor apropia de costurile de productie, potrivit Macquarie Group.

Cea mai mare scadere a pretului aurului pe 15 aprilie

Tanzania, al patrulea mare producator de aur din Africa, a avertizat ca o scadere sustinuta a pretului autrului ar putea duce la inchiderea unor mine.

"Orice companie care nu s-a concentrat pe eficienta si costuri in ultimii trei-patru ani va esua pe aceasta piata", a declarat Gavin Thomas, director general la compania miniera Kingsgate Consolidated din Sydney.

Prabusirea cu 9,3% a cotatiei aurului pe 15 aprilie, cea mai grava scadere zilnica la bursa din New York din martie 1980, a venit intr-un moment foarte prost pentru producatorii de aur.

In pofida cresterii din ultimii 12 ani a preturilor aurului, actionarii si-au pierdut increderea in industria extractoare de aur, din cauza majorarii costurilor de productie si achizitiilor nerentabile.

Investitorii s-au orientat in schimb catre instrumentele financiare garantate in aur si a caror cotatie depinde de pretul metalului pretios.

Indicele FTSE gold, care include 27 de mari producatori, a scazut cu 58% de cand pretul aurului a atins un nivel record pe 6 septembrie 2011. In aceeasi perioada, indicele MSCI All Contry World Index, care include 2.431 de actiuni la nivel mondial, a urcat cu 22%.

"Actiunile producatorilor de aur au avut performante sub cotatia metalului pretios, in ultimii 20 de ani, intrucat aduc cu putin mai multi bani actionarilor decat o faceau cand pretul aurului era de 300 de dolari uncia", a declarat Brenton Saunders, manager de fonduri la Taurus Funds Management in Sydney.

Companiile miniere mai mici, care desfasoara activitati de explorare si dezvoltare, aveau deja probleme financiare inainte de caderea cotatiilor aurului, in aceasta saptamana.

Sunt prea multe companii care au nevoie de finantare si vor fi opriri ale productiei, pentru ca unele dintre ele reduc cheltuielile, a aratat John Ing, director general la compania de brokeraj Taurus Funds Management Canada din Toronto.

"La preturile actuale, probabil 15% din operatorii minelor de aur la nivel mondial au probleme financiare", a declarat Tyler Broda, analist la Nomura in Londra.

Broda anticipeaza ca pretul aurului ar putea cobori in acest an la un minim de 1.000 de dolari uncia.

Cotatia aurului este in urcare cu 20.74 dolari, la 1.396,99 dolari uncia, la bursa din Londra.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#pret aur, #valoare aur, #pret aur 2013 , #Pret aur