Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lazea, despre aurul romanesc: De aceea se cheama rezerva internationala, pentru a putea fi certificata de catre piete

Lazea, despre aurul romanesc: De aceea se cheama rezerva internationala, pentru a putea fi certificata de catre piete


Rezerva internationala de aceea se cheama rezerva internationala pentru a putea fi vazuta si certificata de catre pietele internationale, a afirmat joi Valentin Lazea, economist sef Banca Nationala a Romaniei, intrebat despre propunerea legislativa referitoare la repatrierea rezervei de aur a Romaniei.

"Despre subiectul aur nu am nimic in plus de adaugat fata de ceea ce s-a spus de catre BNR, de catre guvernatorul BNR. Argumentele au fost date, problema a fost prezentata de catre BNR. Nu am nimic de adaugat in plus. Ideea principala este ca rezerva internationala de aceea se cheama rezerva internationala pentru a putea fi vazuta, si cum sa spun, certificata de catre piete, pietele internationale. Acesta este ideea principala", a spus Valentin Lazea, in cadrul conferintei "Economia Romaniei - Provocari 2019".

La randul sau, Mihai Bogza, director general executiv la Confederatia Patronala Concordia, a explicat ca rezerva internationala a Romaniei este mult mai mare, iar aurul detine o pondere mica.

"Propunerea aceasta are un puternic caracter populist si foarte putin continut practic", a subliniat Mihai Bogza.

Atat Valentin Lazea cat si Mihai Bogza au precizat ca vorbesc in nume personal.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativa care prevede ca depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva.

Proiectul care modifica Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei mai prevede ca BNR va urmari mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei si, daca exista pericolul diminuarii rezervelor, sa prezinte un raport Parlamentului si Guvernului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3219 ori