Frica de Grexit declanseaza febra aurului

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
4759 citiri
Frica de Grexit declanseaza febra aurului
Foto: The Telegraph

Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.

Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.

"Grexit", sinonim cu febra aurului

Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".

In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.

Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.

Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.

O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.

Aurul nebunilor

Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.

"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a creste pe fondul crizelor guvernamentale", considera Jason Pride, director pentru strategii investitionale in cadrul Glenmede.

In opinia sa, pretul corect pentru aur se situeaza intre 1000-1200 de dolari/uncie.

Wall Street pare sa fie o alternativa pentru cei care cauta solutii investitionale, certificatele Trezoreriei Statelor Unite fiind in mare voga acum.

Criza grceasca ar putea totusi sa se prelungeasca dincolo de asteptari in conditiile in care toata lumea discuta despre iesirea acestei tari din zona euro, dar nimeni nu pare sa stie care vor fi urmarile renuntarii Greciei la moneda unica europeana.

Situatia euro nu este nici ea imbucuratoare pentru investitori: economia zonei se confrunta cu deflatia, preturile au inregistrat prima scadere din septembrie 2009, iar Banca Centrala Europeana prognozeaza o serie de masuri care vor accentua declinul monedei europene.

Protectie in fata inflatiei

Pentru cei mai multi oameni, aurul pastreaza inca insusirea miraculoasa a bogatiei.

In ochii acestora atractia aurului este irezistibila din simplul motiv al cantitatii limitate in care exista metalul spre deosebire de banii emisi de diverse banci centrale.

"Noile emisiuni monetare initiate de Rezerva Federala, Banca centrala a Japoniei si, cel mai probabil, in curand si de Banca Centrala Europeana, seamana deja semintele viitoarei inflatii.

Ar putea trece ani pana la declansarea inflatiei, dar investitorii ar trebui sa aiba o rezerva constituita in aur pentru orice eventualitate", arata analistii de la USAA Investment in prognoza de piata emisa pentru 2015.

Pretul aurului a crescut in ianuarie

Sfarsitul anului 2014 a adus o scadere de 4% inregistrata de metalul pretios pe pietele internationale, dar inceputul lui ianuarie a marcat o revenire de 2,5 pana la 5 procente in cotatiile aurului.

Sursa foto: cursvalutarbnr.org

Pretul aurului a ajuns, joi, la valoarea de 147,9156 lei pentru un gram (1,205.82 dolari uncia), in scadere usoara cu 0,0787 lei fata de miercuri, cea de-a sasea zi de crestere consecutiva pentru metalul pretios.

Sursa foto: goldprice.org

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cotatie aur, #pret aur in crestere, #devalorizare euro, #investitii in aur, #criza Grecia zona euro , #Pret aur