Folosirea rezervelor de aur ale zonei euro, o solutie la criza datoriilor

Vineri, 31 August 2012, ora 14:13
1875 citiri
Folosirea rezervelor de aur ale zonei euro, o solutie la criza datoriilor

Posibilitatea ca unele guverne din zona euro sa inceapa sa vanda aur a fost vehiculata recent in unele cercuri de elaborare a politicilor si de investitii, in contextul crizei economice. In acelasi timp insa persista nesiguranta in ceea ce priveste capacitatea autoritatilor din zona euro de a atenua temerile pietei si a reduce costurile indatorarii.

Consiliul Mondial al Aurului - organismul care reprezinta industria aurului - a lansat recent o noua idee: este timpul ca guvernele din zona euro sa inceapa sa foloseasca aurul pentru a reduce ratele dobanzilor, potrivit unui articol publicat joi de Financial Times.

Miza se invarte in jurul celor aproximativ 10.000 de tone de rezerve de aur, detinute in prezent de guvernele din zona euro. Valoarea aurul a crescut in ultimii ani, iar vanzarea acestuia ar permite tarilor cu probleme sa plateasca dobanzile la obligatiuni.

Potrivit Consiliului, "este bine cunoscut faptul ca unele dintre tarile cele mai afectate de criza, printre care Portugalia si Italia, detin o proportie semnificativa din aceste active".

Consiliul Aurului prezinta o alternativa la vanzarea metalului pretios

Reprezentantii Consiliul Aurului spun ca vanzarea acestui activ ar reprezenta o greseala. In afara faptului ca un depozit masiv de aur ar descuraja pretul, problemele datoriilor din zona euro sunt acum atat de mari incat vanzarile de aur nu ar rezolva aceste probleme.

"Depozitele de aur din tarile afectate de criza din zona euro (Portugalia, Spania, Grecia, Irlanda si Italia) reprezinta doar 3,3% din datoria restanta combinata a guvernelor lor centrale", arata Consiliul Aurului.

Consiliul favorizeaza o idee alternativa: ca tarile din zona euro sa-si securizeze in esenta o parte din acest aur, prin emiterea de obligatiuni de stat care sa fie garantate de aur. Punctul-cheie este ca aurul va fi folosit pentru a oferi securitate suplimentara pentru obligatiuni - reasigurand astfel investitorii care nu mai au incredere in bilanturile guvernamentale din zona euro.

"Folosind doar o parte a acestor rezerve de aur ca garantie s-ar putea reduce semnificativ rata la care fiecare dintre aceste tari [de la periferie] ar putea emite instrumente de datorie", sustine Consiliul, subliniind ca acest sistem a fost folosit in cateva ocazii anterior.

In 1970, de exemplu, Italia si Portugalia si-au folosit rezervele de aur ca garantie pentru a obtine credite de la Bundesbank, Banca pentru Reglementari Internationale si alti creditori. Mai recent, India, a ridicat un imprumut de la Japonia, pe care l-a sprijinit cu aur.

Obligatiunile garantate cu aur ar putea ajuta, in unele privinte, sustin jurnalistii de la Financial Times. Sunt insa putine semne ca ideea ar fi atras un sprijin serios din partea factorilor de decizie politica pana acum. Chiar daca liderii zonei euro au imbratisat ideea, ar exista unele obstacole juridice majore. In primul rand, o mare parte din aur este detinuta de bancile centrale, nu de trezorerii.

In ultimele luni, grupuri cum ar fi LCH.Clearnet, Intercontinental Exchange si Chicago Mercantile Exchange au inceput tot mai mult sa accepte aurul ca garantie pentru cerintele de marja pentru instrumentele financiare derivate. La inceputul verii, Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancara a emis un document care sugera ca aurul sa fie unul dintre cele sase elemente utilizate ca garantie pentru cerintele de marja, alaturi de elemente cum ar fi titlurile de stat.

Toate acestea sugereaza ca este in curs o evolutie lenta a atitudinilor - nu atat in ceea ce priveste dezirabilitatea aurului in sine, cat indezirabilitatea si gradul de risc al altor presupuse active "sigure", cum ar fi obligatiunile de stat. Acest model este putin probabil sa se schimbe prea curand, mai ales ca pietele asteapta sa vada ce va dezvalui reuniunea BCE din 6 septembrie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rezerve aur zona euro, #folosire rezerve aur, #rezerve aur datorii state, #vanzare aur zona euro, #vanzare aur datorii state , #Pret aur