Fiti curajosi, cumparati dolari!

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 00:12
1829 citiri
Fiti curajosi, cumparati dolari!

Dolarul american s-a depreciat in raport cu celelalte monede majore din lume, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, determinand multi analisti sa anunte detronarea sa de pe pozitia de moneda de referinta.

In ultimele luni, prioritatea investitorilor a fost sa vanda dolari si sa cumpere aur, insa ar putea, foarte bine, sa fie mai curajosi si sa "inoate" impotriva curentului, cred analistii de la Times.

Valoarea dolarului a scazut cu aproape 14 procente, in acest an, in timp ce aurul a ajuns la un nivel record de 1,153 de dolari per uncie, pe masura ce inflatia din Statele Unite a fost mai mare decat estimarile. De altfel, aurul este considerat "plasa de siguranta" in cazul unor probleme economice si o alternativa "sanatoasa" in momentul cand monedele principale incep sa-si piarda valoarea.

De asemenea, stirea ca miliardarul John Paulson, manager al unui fond hedge, lanseaza un fond pentru aur, investind 250 de milioane de dolari din averea proprie, a ajutat la revenirea in forta a aurului.

Pe de alta parte, alti economisti sunt de parere ca actionarea in sens contrar trendului, adica vanzarea aurului si cumpararea dolarilor, ar putea fi o strategie cel putin la fel de buna. "Parerea generala pare a fi ca dolarul va continua sa scada si in urmatorii ani si ca ar trebui sa facem tot ce este posibil pentru a va proteja. Insa, ati putea avea la fel de mult succes mergand in sens contrar", a spus Richard Buxton, de la fondul de investitii Schroders.

De asemenea, Max King, de la Investec Asset Management crede ca dolarul va ajunge la 1,50 de unitati/lira sterlina si la 1,40 de unitati/euro, in urmatoarele sase luni.

"Se vand prea multi dolari, iar parerea generala este negativa in mod irational", a spus King. "De asemenea, dolarul are tendinta de a creste cand scad actiunile, cel putin pe termen scurt, ceea ce inseamna ca ar fi o investitie pentru protectie impotriva caderii burselor", a adaugat el.

Specula valutara, o solutie profitabila

O idee buna ar fi cumparerea unor monede platind cu alta, pe scurt schimb valutar speculativ.

De exemplu, sa spunem ca ati vinde lire sterline si ati cumpara dolari, la pretul destul de mare de 1,66 de dolari/lira, in speranta ca moneda americana va reveni la crestere. Astfel, ati fi vandut 100.000 de lire sterline pentru 166.000 de dolari. Cand lira s-ar deprecia la 1,56 de dolari, ati putea tranforma dolari inapoi in lire sterline, cu un profit de 6.410 lire.

Totusi, multi analisti raman suspecti in privinta dolarului. Jeremy Cook, economist sef la World First, se asteapta ca lira sa ajunga la 1,74 de dolari, in sase luni, si la 1,80 de dolari, in urmatoarele 12 luni. In acelasi timp, pretul aurului are mari sanse sa se majoreze din nou, fiind o perioada buna pentru achizitionarea de lingouri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#dolar, #curs, #valutar, #moneda de referinta , #Pret aur