Erste: Preconizam continuarea cresterii pretului aurului

Luni, 04 Iulie 2011, ora 15:13
1390 citiri
Erste: Preconizam continuarea cresterii pretului aurului

Analistii Erste Group sustin ca, in principal, companiile de asigurari si fondurile de pensii ar trebui sa isi majoreze plasamentele in aur, data fiind corelarea redusa sau chiar negativa cu actiuni si in special cu obligatiuni, anunta NewsIn.

"Probabil ca aceasta tendinta nu se va atenua prea curand. Preconizam continuarea cresterii pretului aurului", a declarat analistul pentru aur al Erste Group, Ronald Stöferle.

Aurul, ca oponent al monedelor de hartie neacoperite, ramane un excelent instrument de protectie impotriva celor mai nefavorabile scenarii
. Analistii Erste Group sustin ca exista o corelare clara intre pretul aurului si nivelul de incredere.

"Un pret in scadere al aurului ar fi astfel corelat cu cresterea sau cel putin stabilizarea nivelului de incredere. Credem ca increderea pierduta in ultimii ani nu va fi recuperata prea curand si ca, prin urmare, aurul inca prezinta un excelent profil risc/randament", se arata in raportul Erste.

Cererea investitorilor reprezenta doar 4,8% din totalul cererii in anul 2000, dar ponderea a crescut la aproape 40% anul trecut. Conform analistilor Erste Group, evolutia indica o revenire clara si puternica a tendintei ascendente.

In raportul anual privind aurul, analistii Erste Group constata ca cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani, ceea ce indica faptul ca aurul intra intr-o noua etapa de crestere exuberanta a pietei, in conditiile in care China si India stimuleaza cererea.

Pretul aurului a fost influentat si de programele globale de stimulente monetare si se preconizeaza chiar o noua crestere a cursului de schimb dintre aur si hartie, analistii Erste indicand un pret tinta de 2.000 dolari pentru aur in urmatoarele 12 luni.

"De la publicarea primului nostru raport privind aurul in urma cu cinci ani, pretul aurului a crescut cu 140%.

Estimarea expertilor din urma cu trei ani, care indica un pret pe termen lung de 2.300 dolari, ar putea fi considerata chiar prea conservatoare acum", a precizat Ronald Stöferle.

Aurul ar trebui sa faca parte din fiecare portofoliu, din motive ce tin de diversificarea si asigurarea investitiilor. Numeroase studii dovedesc ca aurul, ca element de portofoliu, reduce riscul general si imbunatateste performanta.

"Aproximativ 5 - 10% din portofoliu ar trebui investit in aur. Spre deosebire de actiuni sau obligatiuni, nu exista conditionalitati atasate aurului. De aceea, aurul este extrem de indicat din motive de diversificare", se spune in raport.

"Inca ne asteptam ca pretul aurului sa creasca cel putin pana la nivelul maxim de pana acum, ajustat la inflatie, de 2.300 dolari/uncie (din 1980), la incheierea etapei de crestere exuberanta a pietei", a estimat Stöferle. Unele comparatii istorice sugereaza chiar valori mai mari. Stöferle explica de ce aurul nu aduce nicio dobanda: "Aurul reprezinta o proprietate pura, fara nicio obligatie fata de o persoana sau o institutie. Nu contine niciun risc in contrapartida".

Acesta sustine ca, in luna precedenta, in special, s-a observat o tendinta clara de favorizare a aurului in calitate de activ, astfel ca aurul a fost vazut tot mai mult drept moneda din cea mai pura esenta si din ce in ce mai putin ca marfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
#aur, #erste, #investitii aur, #plasamente aur , #Pret aur