Aurul s-a ieftinit pana la un minim al ultimelor trei luni, de 867 dolari/uncie, in asteptarea Fed

Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 14:04
1182 citiri
Aurul s-a ieftinit pana la un minim al ultimelor trei luni, de 867 dolari/uncie, in asteptarea Fed

Pretul aurului a coborat pana la un minim al ultimelor trei luni, deoarece investitorii si-au marcat pozitiile si profiturile in asteptarea deciziei de politica monetara a Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, consemneaza Reuters.Cotatia aurului a coborat pana la 866,20/867,20 dolari/uncie, comparativ cu 873,55/874,75 dolari/uncie, nivel atins la inchiderea sedintei de tranzactionare de marti de pe piata new-yorkeza. Aurul s-a ieftinit marti pana la 868,20 dolari/uncie, un minim nemaiatins de la sfarsitul lui ianuarie, ca urmare a aprecierii dolarului si a scaderii pretului petrolului.


Asupra cotatiei metalului galben s-au exercitat presiuni saptamana trecuta, in contextul in care dolarul a recuperat fata de euro si pretul petrolului a scazut de la valorile record inregistrate anterior.


"Cred ca evolutia de pe piata este determinata de lichiditatea de sfarsit de luna si de asteptarea deciziei de politica monetara a Federal Reserve din aceasta seara", a comentat, pentru Reuters, un analist de la compania MKS Finance.


"Cotatia aurului ar putea sa oscileze, dar cred ca marcarea de profit va continua si ca se va accentua lipsa de incredere in aur", a adaugat analistul citat.


Jucatorii de pe piete se asteapta ca Federal Reserve sa micsoreze dobanda de politica monetara cu 0,25%, iar analistii afirma ca este posibil sa se termine ciclul de relaxare a politicii monetare inceput toamna trecuta.


Orice intrerupere a relaxarii politicii monetare a Federal Reserve sustine, teoretic, cursul dolarului si diminueaza atractivitatea aurului ca investitie alternativa.


Parerile analistilor sunt impartite, insa, in ceea ce priveste evolutia pretului aurului, intrucat unii dintre analisti estimeaza ca va creste cererea de lingouri, dupa ieftinirile masive din ultimele saptamani.


Pretul aurului a scazut cu cel putin 15% fata de nivelul record de 1.030,80 dolari/uncie atins in 17 martie, iar ieftinirea i-a determinat pe bijutieri sa cumpere aur.


Bijutierii din India pana in Indonezia au inceput sa cumpere masiv aur, dupa ieftinirea metalului galben.


Dealerii au asistat la cumparare masiva in India, cel mai mare consumator de aur de pe pietele internationale, inainte de un festival religios din mai, dar si la cererea unor bijutieri din Thailanda, Vietnam si Indonezia, care este cel mai mare cumparator din Sud-Estul Asiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...