Aurul la mare cautare: China si-a dublat importul de metal pretios din Hong-Kong

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 13:44
3026 citiri
Aurul la mare cautare: China si-a dublat importul de metal pretios din Hong-Kong

Importurile de aur ale Chinei din Hong-Kong au crescut in 2012 cu 94%, pe fondul unei cresteri sustinute pentru metalul pretios in cea de-a doua economie ca marime a lumii.

Cererea mare din partea Chinei se datoreaza cresterii venitului din aceasta tara si a contribuit la marirea pretului la aur pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, transmite Bloomberg.

Anul trecut pretul aurului a crescut cu 7,1%, iar in septembrie 2012 metalul pretios a atins chiar si un nivel record de 1.921,15 dolari/ uncie in septembrie 2012.

In noiembrie, Consiliul Mondial al Aurului prognoza ca aceasta tara va depasi India in 2012 ca cel mai mare consumator de aur, ceea ce sustine asteptarile ca pretul acestui metal va continua sa creasca.

China a importat din Hong Kong 834,5 tone de aur anul trecut, cu 403,29 tone mai mult decat in 2011, cand cantitatea de aur importata a fost de 431,21 de tone.

Chinezii, tot mai bogati, consuma din ce in ce mai mult

Cresterea importurilor de aur de anul trecut a fost, "in mare parte, rezultatul cresterii veniturilor. (...) Chinezii se imbogatesc", a explicat un oficial al Industrial Bank din Shanghai.

Cresterea economica din China, care este si cel mai mare producator mondial de aur, a crescut consumul tarii pentru toate categoriile de produse, de la cele agricole la cupru sau energie.

Tara este cel mai mare consumator de metale de baza din lume, si, dupa SUA, cel mai mare consumator de titei.

Venitul chinezilor din mediul urban a crescut, in termeni nominali, cu 12,6% anul trecut, iar cel din mediul rural cu 13,5% sau 10,7% in termeni reali. In 2013, analistii intervievati de Bloomberg prognozeaza o crestere de 8,1%, fata de 7,9% in anul anterior.

"Vom vedea o crestere in continuare robusta si in 2013", spune reprezentantul uneia din cele mai mari firme de brokeraj din China.

"Economia se va reface, chiar daca mai lent, in timp ce ratele dobanzii vor ramane scazute, iar bancile centrale vor continua sa stranga aur. Toate acestea sustin optimismul cu privire la pretul aurului", a precizat acesta.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#pret aur, #cumparare aur, #aur China, #crestere economica china , #Pret aur