După începutul invaziei Moscovei din Ucraina, în urmă cu peste 960 de zile, țările occidentale au instituit mai multe pachete de sancțiuni Kremlinului pentru a-i diminua forța de luptă. Însă acum un aliat al Rusiei din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, ”s-a săturat” să piardă pe piața internațională a petrolului și schimbă tactica.
Riadul vrea să ”inunde” piața mondială cu petrol, chiar dacă prețul ar scădea la 50 de dolari barilul, ceea ce ar constitui o grea lovitură pentru Putin.
Astfel, Rusia ar pierde masiv din fondurile de finanțare ale războiului, provenite din vânzările de petrol, potrivit Business Insider.
Regatul ar fi semnalat că țițeiul ar putea scădea până la 50 de dolari pe baril dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu se angajează să reducă producția de petrol. Arabia Saudită a pierdut din cota de piață a vânzărilor de petrol pe plan mondial.
O mare putere dezvăluie ”gaura” de la Kremlin: ”Avem planul lui Putin”, înainte de ordinul său
Cu alte cuvinte, Riadul sugerează că ar putea inunda piața cu aprovizionarea cu petrol, spun analiștii. Mișcarea ar reduce prețurile și ar penaliza membrii OPEC care nu au cooperat la reducerea fluxurilor de petrol - inclusiv Rusia.
Economia Rusiei în timp de război ar putea întâmpina o perioadă mai dificilă pentru a-și asigura veniturile necesare din petrol, dacă Arabia Saudită va reduce prețul țițeiului la nivel mondial.
„În vreme ce Rusia își vinde deja petrolul la rate reduse și cu costuri de producție mai mari, un preț scăzut pe piețele petroliere poate afecta capacitatea sa de a-și finanța agresiunea în Ucraina”, a scris Luke Cooper, cercetător la London School of Economics.
Un diplomat american, mai curajos decât Biden și Rutte: „Dați-i asta Ucrainei și pacea cu Putin va veni”
Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a încercat să mențină petrolul la peste 100 de dolari pe baril, făcând eforturi ca statele membre să reducă producția.
Dar, având în vedere că țițeiul internațional se situează sub pragul de 80 de dolari, acest lucru nu a funcționat. Pentru a schimba strategia, unele surse au declarat că Riadul intenționează acum să-și deschidă robinetele până în decembrie.
„Arabia Saudită s-a săturat”, a declarat Simon Henderson, directorul Programului Bernstein pentru Politica Golfului și Energetică de la Institutul Washington. „Conducerea OPEC este o responsabilitate cu mai multe fațete. Poate funcționa bine, dar este, de asemenea, imposibil, cel puțin uneori.”
Datele S&P Global Ratings numără Rusia printre supraproducătorii din OPEC+. Potrivit ultimelor date disponibile, Moscova a produs în iulie cu 122.000 de barili peste cota zilnică. Iranul și Kazahstanul au încălcat, de asemenea, pragurile convenite.
În cazul Rusiei, Moscova se confruntă cu presiuni pentru a atrage cât mai mult posibil, deoarece războiul său din Ucraina a crescut cheltuielile pentru apărare și securitate în trei ani de război. Aceste sectoare vor reprezenta în mod colectiv 40% din toate cheltuielile federale din Rusia anul viitor.
Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA
Între timp, finanțele Rusiei depind în mare măsură de veniturile din petrol. În urmă cu câțiva ani, producția de gaze și petrol reprezenta 35%-40% din veniturile bugetare ale națiunii, a declarat ministrul de finanțe al țării în această săptămână.
Lucrurile s-ar putea înrăutăți dacă depozitul de aprovizionare al Arabiei Saudie reaprinde un război al prețului petrolului între Rusia și regat. Henderson a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla, referindu-se la un eveniment similar care a avut loc în 2020.
În acel an, dezacordurile privind reducerea producției au determinat ambele națiuni să dezlănțuie aprovizionarea, testând cine ar putea supraviețui mai mult timp acestui nivel de preț scăzut. În aceste situații, rezervele valutare devin esențiale, ceea ce este problematic pentru Rusia.
De la invadarea Ucrainei, asigurarea țării împotriva prețului scăzut al petrolului s-a risipit. Fondul de avere națională al Rusiei s-a redus aproape la jumătate la începutul acestui an și nu mai este capabil să-și aprovizioneze valutele occidentale pentru a-și diversifica rezervele.
Rămâne de văzut dacă președintele Vladimir Putin va dori să se angajeze într-un război al prețurilor cu Riad, având în vedere celelalte priorități ale sale, mai imediate, a spus Henderson.
...citeste mai departe despre "Un aliat al Rusiei s-a săturat să piardă și schimbă tactica față de Moscova. Putin va primi o lovitură grea" pe Ziare.com