O serie de licee românești cu profil agricol riscă să rateze investiții pe fonduri europene de 30 de milioane de euro în total, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), avertizează marți, 11 iunie, platforma de consultanță SMIS, care acuză autoritățile de „incompetență”.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) gestionează prin delegare de la Ministerul Educației apelul ”Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol” finanțat din PNRR, componenta C15 – Educație.
Valoarea totală a apelului este de 43,000,000 euro, iar scopul acestuia îl reprezintă creșterea atractivității învățământului profesional cu profil agricol și/sau silvic, prin finanțarea îmbunătățirii infrastructurii și dotării cu materiale didactice specifice a minimum 57 de licee eligibile, pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia.
Potrivit SMIS, principalele cauze ale declinului învățământului liceal agricol sunt reprezentate de subfinanțarea investițiilor în infrastructura acestora, cum ar fi, de exemplu, investiții în infrastructura la nivel de liceu aferentă educației specifice agriculturii și ramurilor conexe acesteia, inadecvarea curriculei cu realitățile socio-economice din agricultura modernă, precum și lipsa posibilității realizării stagiilor de practică în cadrul unor ferme didactice.
Cum explică SMIS eșecul obținerii finanțării de către AFIR
„Printr-un protocol de colaborare, Ministerul Educației a „pasat” către AFIR, acest apel. Competiția a demarat în data de 20 octombrie 2023, iar proiectele urmau a fi depuse până la data de 21 noiembrie 2024. În perioada destinată depunerii, s-au înscris în competiție un număr de 29 de proiecte. Dintre acestea, 21 de proiecte au fost concepute și depuse de Smis - care a susținut în mod voluntar si gratuit acești 21 de beneficiari, în procesul de concepere și depunere a proiectelor. Astfel, 72% dintre proiectele depuse în termen au fost concepute cu sprijinul unei firme de consultanță, într-un efort susținut în finalizarea și depunerea proiectelor în termen, atât din partea echipei de consultanți cât și din partea reprezentanților liceelor agricole.
Având în vedere ținta asumată în fața Comisiei Europene prin PNRR, respectiv minimum 57 de licee agricole finanțate, apelul a fost prelungit de două ori din cauza interesului scăzut al beneficiarilor, datorat în mare parte birocrației excesive. Alte 47 de proiecte au fost depuse în perioada de prelungire a apelului, de către beneficiari care NU au depus proiecte în prima parte a depunerilor, care au fost contactați de către AFIR și MADR și ”rugați” să depună proiecte.
Astfel, depunerea proiectelor s-a prelungit pana la 23 ianuarie. Conform evaluării inițiale, AFIR a respins un număr de 14 proiecte ca fiind neeligibile. SMIS a formulat o adresă către AFIR în care atrăgea atenția asupra dublului standard în evaluare, și arăta faptul că proiecte cu condiții de eligibilitate similare, au fost aprobate în anumite birouri CRFIR și respinse în altele. Cele mai multe proiecte fiind respinse la CRFIR Alba Iulia si CRFIR Iași”, punctează firma de consultanță în comunicatul emis presei.
Având în vedere că 12 proiecte dintre cele 14 respinse au fost scrise de Smis, am formulat contestații pentru toate proiectele. După soluționarea contestațiilor emise de SMIS, 2 proiecte dintre cele 12 respinse au fost declarate eligibile, iar 10 au fost declarate ne-eligibile din aceleași motive din care au fost respinse inițial. Apoi, în urma procesului de re-evaluare, finalizat în data de 10 iunie, AFIR a publicat lista finală a proiectelor declarate eligibile/ neeligibile în urma reevaluării pentru Liceele Agricole. Surpriză însă, conform noii liste, de la 10 proiecte neeligibile la evaluarea cu nr. 2, AFIR a declarat nu mai puțin de 43 de proiecte neeligibile în urma re-evaluării finale”.
De ce au fost respinse de AFIR proiectele de finanțare
Potrivit SMIS, majoritatea proiectelor au fost respinse pentru criteriile unde se solicită depunerea rapoartelor privind expertiza tehnică a clădirii la acțiuni seismice, privind auditul energetic, precum și dovada dreptului de proprietate sau administrare a terenului/ clădirii.
Deși încă din faza de contestare a proiectelor, beneficiarii au transmis către AFIR că vor face eforturi în a furniza documentele solicitate, cei de la AFIR au ales să respingă proiectele. Înainte de a respinge proiectele, AFIR a lansat (din nou) în consultare publică ghidul, iar în noul ghid permite beneficiarilor să transmită documentele mai sus menționate până în faza de contractare.
„Având în vedere că incompetența reprezentanților AFIR a tergiversat acest apel în ultimele 8 luni, iar la acest moment probabil că va mai dura încă minim 4-5 luni pentru redepunerea proiectelor, reevaluarea acestora, precum și evaluarea calitativă atât a proiectelor depuse în primă fază, cât și a proiectelor ce urmează a fi redepuse, proiectele riscă să nu mai poată fi implementate, având în vedere termenul limită de 30 iunie 2025. Acest lucru se traduce prin pierderea a 30 milioane de euro fonduri europene”, conchide firma de consultanță.
...citeste mai departe despre "30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare" pe Ziare.com