Ce se întâmplă cu prețurile gazelor și energiei electrice după liberalizare. ”Căutăm formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei”

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 11:19
280 citiri
Ce se întâmplă cu prețurile gazelor și energiei electrice după liberalizare. ”Căutăm formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei”
Majorările de prețuri ar putea afecta cetățenii cu venituri mici FOTO Pixabay

Romgaz face pași decisivi pentru a demara furnizarea de gaze pentru consumatorii casnici, anunță premierul Marcel Ciolacu în contextul expirării plafonărilor pentru prețurile gazelor și energiei electrice. Ciolacu susține că românii vor fi ajutați în continuare pentru a putea suporta creșterea prețurilor.

”În fine, a treia mare prioritate este să găsim formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie. Este o certitudine că îi vom ajuta în continuare pe români! Iar o dovadă în plus este că Romgaz deja face paşii decisivi pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici. Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piaţa energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preţ la gaze pentru toţi românii”, a spus premierul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a preţurilor la energie la acelaşi nivel din prezent pentru încă trei luni sau şase luni, dar o altă variantă o reprezintă o mai bună ţintire a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, iar subvenţionarea să fie făcută pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie şi nu pe baza nivelului de consum. Burduja a adăugat că până la 1 februarie trebuie luată o decizie în acest sens.

”A treia prioritate pe anul acesta este modul în care funcţionează piaţa energiei şi, în mod special, schema de compensare-plafonare. Sunt convins că e cel mai important subiect pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii undeva la 10 miliarde de lei”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Sebastian Burduja.

Tot joi, Ministerul Energiei a anunţat că producătorul de gaze naturale Romgaz îşi extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale către clienţii casnici şi non-casnici. ”Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziţia unui soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienţi, este primul pas dintr-un plan amplu care va susţine furnizarea de gaze naturale în România, în condiţii de siguranţă şi la preţuri competitive pentru consumator”, sublinia instituţia.

”Romgaz face un pas curajos spre piaţa de furnizare, aşa cum am anunţat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită şi felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această iniţiativă, compania îşi extinde orizonturile şi reconfirmă că energia ţării noastre trebuie să fie sigură şi accesibilă pentru toţi românii şi companiile româneşti. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră pe piaţa românească de furnizare, după Hidroelectrica. Suntem hotărâţi să transformăm acest proiect esenţial într-un pilon de competitivitate pe piaţa de furnizare, stabilitate economică şi socială”, a afirmat Burduja.

...citeste mai departe despre "Ce se întâmplă cu prețurile gazelor și energiei electrice după liberalizare. ”Căutăm formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei”" pe Ziare.com

#plafonare pret energie electrica populatie, #plafonare pret gaze, #liberalizare piata energie, #Romgaz, #Hidroelectrica, #subventii, #marcel ciolacu , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  4. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  5. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  6. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Câți români muncesc la stat și câți ar putea fi concediați imediat, pentru eficientizarea banului public
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat