Topul celor mai mari restaurante din Romania si strategiile lor de business

Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:35
11448 citiri
Topul celor mai mari restaurante din Romania si strategiile lor de business

Piata restaurantelor de tip fast-food si a serviciilor de catering numara multe zerouri, fiind evaluata la 500 de milioane de euro si cu un potential urias, tinand cont ca se numara printre putinele sectoare care au inregistrat profit pe timp de criza.

Chiar daca MCDonald's si KFC sunt cele mai mari retele de restaurante din Romania, atat ca dimensiune, cat si ca cifra de afaceri pe 2012, din punct de vedere al profitabilitatii, lucrurile stau cu totul altfel. KFC a reusit sa depaseasca McDonald's, iar Pizza Hut vine tare din urma, cu o strategie de management care include deschideri de noi unitati.

McDonalds mizeaza pe lansari de noi produse, in special pe baza de pui, "o declaratie de razboi" facuta principalului concurent, KFC, in timp ce Mark Hilton, seful KFC, sustinea ca va deschide noi locatii si ca isi va depasi competitorul cat de curand, din punct de vedere al numarului de unitati, dar si al cifrei de afaceri. McDonalds ramane cel mai extins lant de restaurante din Romania, cu peste 61 de unitati in 21 de orase. KFC are, in acest moment, 49 de restaurante deschise pe piata romaneasca.

1. McBusiness. Restaurantele McDonalds, cea mai mare cifra de afaceri

McDonalds Romania - 91 milioane de euro

Majoratul companiei McDonald's pe piata locala, aniversat anul acesta, a fost umbrit de o performanta mai slaba, comparativ cu anii trecuti. McDonald's a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 400 de milioane de lei (91 milioane de euro), in scadere cu aproape 2 milioane de lei fata de cele raportate in 2011, potrivit informatiilor RisCo.

McDonald's a fost fondata in 1955 de catre Ray Kroc si este cel mai mare lant de magazine din tara, respectiv 65 in 21 de orase. Compania a investit, pana acum, mai mult de 120 de milioane de euro in restaurante, dar si in modernizarea echipamentelor.

In ultimii 5 ani, McDonald's anunta profituri nete de patru sau chiar cinci milioane de euro, dar anul trecut lantul de restaurante nu a inregistrat nici macar un milion de euro.

Mai mult de 51 de milioane de romani aleg sa manance, in fiecare an, la McDonalds, arata statisticile oficiale.

2. KFC da tare din aripioare

US Food Network - 42.5 milioane de euro

De cand a fost introdus in Romania de omul de afaceri Eli Davidai, brandul KFC vine tare din urma si pune presiune pe McDonald's. Competitia dintre cele doua lanturi de restaurante devine din ce in ce mai acerba in fiecare an si a culminat, anul trecut cu o rasturnare de situatie, in contextul in care KFC a depasit, din punct de vedere al profitului, contracandidatul McDonald's.

Lantul de restaurante KFC este operat in sistem de franciza, licenta pentru Romania fiind acordata in 1997 companiei US Food Network, firma controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

3.Pizza Hut, cea mai cautata pizzerie

- 26.5 milioane de euro

American Restaurant System, compania care detine franciza Pizza Hut pentru Romania, se afla pe locul trei in topul celor mai mari restaurante prezente pe piata locala, din punct de vedere al cifrei de afaceri. Pizza Hut a intrat pe piata romaneasca in 1994 si a ajuns la un numar total de 14 restaurante.

Compania American Restaurant System este controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cel care mai detine si centrul comercial Baneasa, din nordul Capitalei, dar si mall-ul din Oradea, deschis in urma unei investitii de 50 de milioane de euro, pe structura proiectului falimentar Tiago Mall.

In topul celor mai mari restaurante din Romania, realizat de RisCo, dupa cifra de afaceri, se mai afla si Alpha Rocas (13,6 milioane de euro), o companie care opereaza pe platforma Aeroportului International Henri Coanda, facilitati de catering pentru aeronave si de alimentatie publica, precum si Armycatering (7 milioane de euro), o filiala a Romtehnica, aflata in coordonarea ministerului Apararii Nationale, care asigura hranirea a peste 7.500 de persoanepe zi.

Top 10 este incheiat de Trotter Prim (6,5 milioane de euro), companie care administreaza City Grill, Marinopoulous Coffee Company III (6 milioane de euro), care administreaza cafenelele Starbuck, si pe ultima pozitie in clasament se afla restaurantele Trattoria IL Calcio (5,5 milioane de euro).

Top 10 in functie de cifra de afaceri

Primele 10 firme care administreaza cele mai mari restaurante de tip fast food din Romania cumuleaza afaceri de peste 223 milioane de euro.

1. McDonald's Romania - 91 milioane de euro

2. FOOD NETWORK - 42,5 milioane de euro

3. AMERICAN RESTAURANT SYSTEM - 26,5 milioane de euro

4. EUREST ROM - 17 milioane de euro

5. ALPHA ROCAS - 13,6 milioane de euro

6. TROTTER MANAGEMENT - 8 milioane de euro

7. Ro-ARMYCATERING - 7 milioane de euro

8. TROTTER PRIM - 6,5 milioane de euro

9. MARINOPOULOS COFFEE COMPANY III - 6 milioane de euro

10. RESTAURANTE TRATTORIA IL CALCIO - 5,5 milioane de euro

#restaurant fast food, #top resturant, #Mcdonalds romania, #KFC Romania, #Pizza Hut Romania , #Rezultate financiare