Vor pleca bancile occidentale din Europa de sud-est?

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 00:36
1584 citiri
Vor pleca bancile occidentale din Europa de sud-est?

Problemele de pe pietele financiare internationale au readus in atentie posibila retragere a unor banci din zona euro de pe pietele din sud-estul Europei, zvonuri alimentate si de anuntul unor grupuri bancare de a-si vinde subsidiarele locale, informeaza ziare.com.

Desi grupurile din Austria si Italia detin cea mai mare parte a activelor din sud-estul continentului, cele mai mari patru banci din Grecia formeaza cea mai importanta retea regionala de sucursale, avand 1.200 de unitati in Romania, Bulgaria, Serbia, Albania si Macedonia.

Riscul privind contagiunea, dupa ce Grecia a fost salvata de la intrarea in incapacitate de plata de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in luna mai a acestui an, s-a reintors in noiembrie, dupa ce Irlanda a negociat un pachet de sprijin financiar cu cele doua institutii.

"Bancile grecesti au conditii mai dificile acasa decat cele italiene sau austriece. Din cauza lipsei de lichiditati, exista multe constrangeri", a declarat Joanna Telioudi, directorul departamentului de cercetare la HSBC Pantelakis Securities din Atena.

Cu toate acestea, creditorii eleni au tinut pasul cu concurenta, mentinandu-si nivelul expunerii agreat in Pactul din Viena, care a impiedicat mai multe banci de a se retrage din Europa Centrala si de Est.

Pana la inceputul crizei financiare, bancile-mama - Banca Nationala a Greciei, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank - au finantat puternic subsidiarele, concurand agresiv pentru cota de piata cu alte banci din regiune.

Fluxurile de capital au alimentat boom-ul creditarii, rata anuala majorandu-se cu 60 - 70 la suta in mai multe tari din regiune. Insa, din aceasta cauza, si deficitele tarilor respective au crescut amenintator.

Astfel, cand a venit criza, Guvernele mai multor state, printre care Romania, Serbia si Bosnia, au cerut miliarde de euro din partea Fondului Monetar International.

Cu toate acestea riscurile raman mari, din cauza datoriilor private pe termen scurt in euro foarte mari, in special in Bulgaria.

De asemenea, nivelul creditelor neperformante din sud-estul Europei sunt ingrijoratoare.

In Romania, cea mai mare piata din regiune, ajunge la 20 la suta din totalul ceditelor, potrivit estimarilor FMI.

Vezi stirea intreaga pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #euro, #grecia, #lichiditati, #fluxuri de capital, #credite neperformante , #stiri Piraeus Bank