Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Volksbank si Piraeus Bank, participanti la sistemul RoClear al Depozitarului Central

Volksbank si Piraeus Bank, participanti la sistemul RoClear al Depozitarului Central

Volksbank Romania si Piraeus Bank Romania au devenit participanti la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central, reiese dintr-un comunicat transmis marti de catre Depozitar.

Volksbank a obtinut totodata si calitatea de agent custode. Astfel, numarul institutiilor autorizate de catre Depozitarul Central ca agenti custode a urcat la 13, in timp ce numarul participantilor la sistemul RoClear, dar care nu detin calitatea de agent custode a crescut la 73.

In prezent, in sistemul Depozitarului sunt autorizati 87 de membri, ca participanti la sistemul de compensare-decontare. In prima jumatate a lunii, Depozitarul Central a admis in sistemul RoClear casa bulgareasca de brokeraj Balkan Advisory Company, aceasta fiind al treilea intermediar strain care a primit aceasta calitate.

Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a decontat tranzactii de circa 2,7 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an, in timp ce valoarea tranzactiilor decontate dupa compensare s-a cifrat la 694,2 milioane lei. Totodata, Depozitarul a gestionat peste 158,9 miliarde de instrumente financiare, in primele sase luni, avand in evidenta peste 9,44 milioane de detinatori.

Depozitarului estimeaza ca va obtine in 2009 un profit brut de 167.785 lei, de 19 ori mai mic decat cel obtinut in 2008, rezultat care va permite, totusi, indeplinirea obiectivelor stabilite in planul de afaceri pentru acest an.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.

Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1766 ori