Sase banci promit sa isi continue afacerile in Ungaria

Joi, 21 Mai 2009, ora 12:40
1297 citiri
Sase banci promit sa isi continue afacerile in Ungaria

Cele sase mari grupuri bancare cu subsidiare in Ungaria s-au angajat sa continue afacerile in tara si sa faca majorari de capital, daca va fi nevoie, pentru a face fata celei mai grave recesiuni din ultimii 18 ani, au anuntat Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.

Bayerische Landesbank, Erste Group Bank AG, Intesa SanPaolo SpA, KBC Group NV, Raiffeisen International Bank Holding AG si UniCredit Bank Austria AG si-au reinnoit angajamentul de a-si sprijini afacerile din Ungaria, in cadrul unei intruniri de la Bruxelles.

"Suntem constienti ca este in interesul nostru comun si al Ungariei sa reafirmam angajamentul privind mentinerea expunerii fata de aceasta tara", se arata intr-un comunicat.

Un angajament similar a fost luat si fata de Romania, la sfarsitul lunii martie, cand noua mari grupuri bancare internationale au promis sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din tara, in caz de nevoie.

De asemenea, cele mai mari zece banci straine prezente in Serbia s-au angajat tot la sfarsitul lui martie, dupa o intalnire cu guvernatorul bancii centrale sarbe, sa nu isi reduca expunerea pe piata locala.

Bancile ce au semnat angajamentul pentru Serbia sunt Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International, Hypo Alpe-Adria, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI).

Ungaria - care este o economie mica, dependenta de exporturi - a fost grav lovita de criza economica mondiala.

Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #Ungaria, #expunere , #stiri Piraeus Bank