Moody's pune sub supraveghere ratingurile a sase banci elene

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 19:26
1412 citiri
Moody's pune sub supraveghere ratingurile a sase banci elene

Agentia de evaluare financiara Moody's a pus sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, ratingurile a sase banci elene, din care National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias (EFG), Alpha Bank, Piraeus Bank si Agricultural Bank of Greece (ATEbank) prezente si in Romania, informeaza Mediafax.

Moody's a luat decizia de punere sub supraveghere dupa ce a procedat, joi, similar in privinta calificativelor statului elen, insa aceasta nu afecteaza ratingurile subsidiarelor din strainatate ale bancilor, se arata intr-un comunicat al agentiei.

A sasea institutie de credit pusa sub supraveghere, Attica Bank, nu are operatiuni pe piata bancara romaneasca.

In cazul NBG, Moody's a pus sub supraveghere calificativele "D+", de stabilitate financiara, "Ba1" pentru datorii si depozite cu prioritate la plata, "Ba2" pentru cele fara prioritate la plata, ratingul "Ba1" pentru datorii cu prioritate la plata garantate de guvern, respectiv "B1" pentru actiuni preferentiale (hibrid de rang 1 - instrumente financiare care combina caracteristici ale actiunilor si obligatiunilor).

Pentru EFG, agentia de rating a pus sub supraveghere ratingul "D" de stabilitate financiara, "Ba1" pentru datorii si depozite cu prioritate la plata, "Ba2" pentru cele fara prioritate la plata, ratingul "Ba1" pentru datorii cu prioritate la plata garantate de guvern, respectiv "B2" pentru actiuni preferentiale (hibrid de rang).

Agentia a plasat sub analiza si ratingul "D" de stabilitate financiara al Alpha Bank, "Ba1" pentru datorii si depozite cu prioritate la plata, "Ba2" pentru cele fara prioritate la plata, ratingul "Ba1" pentru datorii cu prioritate la plata garantate de guvern, respectiv "B2" pentru actiuni preferentiale (hibrid de rang 1).

Moody's a pus sub supraveghere ratingurile "Ba1" pentru datorii si depozite cu prioritate la plata, "Ba2" pentru cele fara prioritate la plata si "Ba1" pentru datorii cu prioritate la plata garantate de guvern in cazul Piraeus Bank.

La ATEbank, au fost puse sub supraveghere doar ratingurile Ba2" pentru datorii si depozite cu prioritate la plata, respectiv "Ba3" pentru datoriile subordonate.

"Punerea sub supraveghere reflecta posibilitatea ca o revizuire in scadere a ratingului Greciei sa determine Moody's sa reevalueze nivelul de sustineree sistemica inclus in prezent in ratingurile acestor banci", a afirmat Constantinos Kypreos, vice-presedinte si analist senior la Moody's.

Expunerea fata de guvernul elen, confruntat cu serioase dificultati financiare, variaza de la 80% la 200% din capitalul de baza al NBG, EFG si Alpha Bank, noteaza specialistii agentiei.

Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank sunt prezente in Romania sub brand propriu, in timp ce NBG controleaza Banca Romaneasca, iar EFG Bancpost. 

#moodys, # banci, # elene , #stiri Piraeus Bank