Grecia extinde perioada in care bancile pot accesa pachetul de sprijin

Luni, 01 Iunie 2009, ora 17:44
1213 citiri
Grecia extinde perioada in care bancile pot accesa pachetul de sprijin

Statul grec va acorda bancilor inca sase luni pentru a accesa fondurile nefolosite din pachetul guvernamental de sustinere a sistemului bancar, a declarat luni un oficial al Ministerului de Finante, citat de Reuters, relateaza NewsIn.

Bancile grecesti mai au la dispozitie, pentru injectii de capital, pana la 1,2 miliarde euro din valoarea totala prevazuta pentru aceste infuzii, de 5 miliarde euro.

"Guvernul va extinde cu sase luni termenul limita pentru banci ca sa absoarba restul de 1,2 miliarde euro", a spus oficialul, care a dorit sa ramana sub anonimat.

Initial, statul elen fixase data de 19 mai ca termen limita pentru folosirea fondurilor, care pot fi accesate prin vanzarea de actiuni preferentiale statului de catre banci.

"Bancile nu au cerut-o (prelungirea n.r.)", a spus oficialul elen. "Banii sunt aici pentru oricine vrea sa ii ia", a adaugat el.

Bancile grecesti platesc statului un dividend de 10% din valoarea actiunilor preferentiale.

In schimbul acestor injectii, guvernul primeste reprezentare in consiliile de supraveghere ale bancilor si are drept de veto in legatura cu repartizarea profitului si cu compensatiile acordate conducerii.

Injectiile de capital fac parte dintr-un pachet mai larg de sprijin a bancilor grecesti, de 28 miliarde euro, realizat anul trecut de stat pentru a introduce lichiditate in economia Greciei, ce ar putea intra anul acesta pentru prima data in recesiune dupa 1993.

Insa bancile elene au folosit pana acum doar 12 miliarde euro din pachetul de sprijin, care include garantii de stat pentru imprumuturi de pana la 15 miliarde euro, obligatiuni guvernamentate speciale de pana la 8 miliarde euro si injectii de capital de pana la 5 miliarde euro.

Cele mai mari banci din Grecia - Nationat Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank - au accesat fonduri din acest pachet de sprijin.

Aceste banci nu au raportat pana in prezent vreun activ toxic, insa extinderea lor rapida in Balcani in ultimul deceniu si criza economica mondiala le-a lasat expuse la conditiile dificile din economiile tarile din sud-estul Europei.

Toate marile banci elene sunt prezente pe piata romaneasca, unde activeaza si o serie de jucatori mai mici din Grecia. 

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#capital, #de, #economie, #fonduri, #injectii, #lichiditate , #stiri Piraeus Bank