Febra aurului a ajuns si la noi. Un roman a cumparat 9 kilograme

Joi, 15 Iulie 2010, ora 09:03
1922 citiri
Febra aurului a ajuns si la noi. Un roman a cumparat 9 kilograme

Un roman a cumparat noua kilograme de aur de la Piraeus Bank cu aproape 1,5 milioane de lei. In total, singura banca din Romania care vinde aur sub forma de lingouri si monede a vandut peste 100 de kilograme de cand a lansat acest produs, ceea ce arata ca romanii nu mai vor sa riste pentru bani rapizi, ci prefera investitiile sigure.

Peste 1.000 de romani au cumparat lingouri sau monede de la Piraeus Bank in ultimele noua luni, vanzarile dublandu-se in mai si iunie pe fondul deprecierii leului si a incertitudinilor privind situatia economica.

"Valoarea medie a unei tranzactii a crescut in acest an fata de 2009, de la 3000 la 5000 euro, respectiv de la 100 grame per tranzactie la 180 grame, dovedind disponibilitatea crescanda a clientilor Piraeus Bank de a investi sume din ce in ce mai mari in acest produs", a declarat pentru Ziare.com Alina Piciorea, director de vanzari al Trezoreriei Piraeus Bank.

In noua luni, de cand Piraeus Bank Romania a inceput sa vanda aur clientilor de retail, s-au vandut aproximativ 100 kilograme sub forma de lingouri si mai mult de 1000 de monede, in valoare totala de peste 3 milioane de euro. Este vorba de monede cu o puritate de 916.7 ‰ - 22 karate sau lingouri cu o puritate de 999.9 ‰ - 24 karate, cantitatea minima de tranzactionare fiind de o moneda si respectiv cinci grame in cazul lingourilor.

In Bucuresti s-a vandut mai mult de jumatate din cantitatea totala, Capitala fiind cea mai activa din acest punct de vedere cu peste 50 de kilograme de aur si 550 de monede.

Cine cumpara aur?

Cea mai mare parte a celor care cumpara aur au venituri medii sau peste medie, iar portofoliul de clienti cuprinde atat oameni de afaceri, cat si romani obisnuiti care vad in aur un mijloc sigur de pastare a banilor.

"Majoritatea celor care au achizitionat aur provin din mediul financiar - business and finance -sau sunt manageri de companii. Cu toate acestea, aurul este o alternativa de investitie accesibila tuturor datorita gamei variate de lingouri comercializate, cel mai mic fiind de 5 grame", ne-a mai declarat Alina Piciorea.

Singurul om de afaceri care ne-a confirmat ca investeste in aur este Peter Imre. El a precizat, insa, ca nu l-a cumparat din Romania si ca a facut-o doar pentru a se asigura ca va avea un viitor linistit.

"Investitiile sunt bune mai ales pe termen lung. In orice fel de situatie, inclusiv in recesiune, aurul isi pastreaza, respectiv isi creste valoarea. Daca veti vedea de la aparitia dolarului pana azi, si-a pierdut valoarea cu - nu vreau sa spun cifre aberante - dar cred ca cu 195%, iar aurul si-a triplat valoarea in aceeasi perioada", a declarat Peter Imre pentru Ziare.com.

Cum cumperi aur?

Procedura este destul de simpla daca esti client Piraeus Bank si nu e nevoie decat de o vizita la una din cele 32 de sucursale in care se vinde aur.

Conform legislatiei in vigoare, vanzarea aurului presupune deschiderea unui cont curent si semnarea unui contract de vanzare, operatiuni pentru care nu este nevoie decat de cateva minute, precizeaza director de vanzari al Trezoreriei Piraeus Bank.

In functie de optiunea cumparatorului, aurul poate fi livrat imediat, daca este vorba despre cantitati mici, sau in cateva zile daca este o cantitate importanta. Tot in functie de optiunea cumparatorului, aurul poate fi luat acasa sau pastrat la banca. In acest sens, banca ofera acces la casetele de valori si un serviciu de custodie.

800 de lei, cel mai ieftin lingou

Banca Nationala a cotat gramul de aur la 131,3562 lei, dupa ce a urcat cu aproape 60% in ultimul an, depasind cu mult dobanzile bancare. La Piraeus, pretul unui gram este 160 de lei, astfel ca cel mai ieftin lingou - de 5 grame - costa 800 de lei, iar cel mai scump - de un kilogram - ajunge la 160.000 de lei.

Cei care vor sa il vanda inapoi o pot face la Piraeus Bank, dar numai daca au ales sa il pastreze prin custodie in tezaurul bancii. In alte conditii, aurul nu poate fi vandut catre Piraeus nici daca a fost tinut in caseta de valori a bancii.

O alta varianta este BCR, singura banca locala care cumpara aur de la clienti, care plateste 93,80 pentru un gram. De asemenea, BCR a inceput recent sa emita produse structurate listate la Bursa de Valori, care le permite romanilor sa investeasca in aur, petrol si indicele pietei de capital germane. Acestea sunt disponibile la tranzactionare pe Bursa incepand din 8 iulie 2010, iar BCR actioneaza in calitate de furnizor de lichiditate pentru ele.

"Pietele sunt in permanenta miscare iar investitorii cauta cele mai bune optiuni de investitii. Acum, investitorii pot beneficia de pietele in crestere, dar si de cele in scadere; certificatele de investitii sunt transparente, implica costuri reduse si se pot tranzactiona cu usurinta", a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepresedinte BCR Corporate si Trezorerie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aur, #lingouri, #investitie, #piraeus , #stiri Piraeus Bank