Cinci banci vor sa practice acelasi comision pentru tranzactiile cu carduri

Vineri, 30 Iunie 2006, ora 05:23
805 citiri

Cinci banci din Romania au solicitat Consiliului Concurentei stabilirea in comun a nivelului comisionului bancar privind tranzactiile efectuate cu cardurile emise de aceste banci pe automatele bancare din retelele proprii.Bancile solicitante, care sunt investigate de Consiliul Concurentei in acest sens sunt Alpha Bank Romania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank Romania, Volksbank Romania si Banca Transilvania. Aceste institutii au solicitat acordarea beneficiului exceptarii individuale in cazul acordului de colaborare privind stabilirea comisionului. ...

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

Totusi, pentru cazuri individuale de intelegeri, decizii luate de asociatiile de agenti economici sau practici concertate, Consiliul Concurentei poate acorda prin decizie beneficiul exceptarii individuale (dispensa) de la prevederile mentionate de Lege. Beneficiul exceptarii individuale se acorda numai la solicitarea agentilor economici sau a asociatiilor de agenti economici care trebuie sa probeze indeplinirea conditiilor stabilite la art. 5 (2) din lege.

Pentru o evaluare corecta a efectelor acestui acord de colaborare incheiat de Alpha Bank Romania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank Romania, Volksbank Romania si Banca Transilvania, Consiliul Concurentei invita partile interesate sa isi prezinte in scris observatiile, pana la data de 29 iulie 2006.

Nicoleta Margineanu

Banking News - www.bankingnews.ro