Bancile elene vor depasi testele de stres

Marti, 20 Iulie 2010, ora 11:48
1739 citiri
Bancile elene vor depasi testele de stres

Bancile elene vor depasi testele de stres derulate la nivelul Uniunii Europene (UE) pentru a evalua capacitatea institutiilor de credit de a face fata unei inrautatiri a situatiei economice, a declarat, luni, ministrul de Finante, George Papaconstantinou, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

"Sunt sigur ca bancile elene vor depasi intacte aceste teste" a spus el.

Guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, a declarat la finele saptamanii trecute ca se asteapta ca institutiile bancare sa nu aiba probleme in a depasi testele de stres.

Optimimsul privind testele de stres, a caror publicare este asteptata vineri, a sustinut avansul cotatiilor actiunilor bancilor pe bursa de la Atena.

Indicele sectorului bancar a urcat cu 3,1%, peste evolutia de 1,6% a pietei.

Criza datoriilor guvernului elen a afectat in ultimele luni capacitatea bancilor de a se finanta de pe pietele internationale si a crescut dependenta acestora de imprumuturi de la Banca Centrala Europeana.

Scopul testelor de stres, care vizeaza 91 de banci europene, este de a reasigura investitorii prin evidentierea punctelor slabe si fortarea institutiilor vulnerabile sa-si asigure capital suplimentar.

In Romania sunt prezente mai multe institutii de credit elene, intre care National Bank of Greece, EFG Eurobank, Piraeus Bank, Alpha Bank sau ATEbank.

#teste, #stres, #banci , #stiri Piraeus Bank