Bancile din Romania au vandut mai mult aur in ultimele 2 luni

Luni, 22 August 2011, ora 13:41
1512 citiri
Bancile din Romania au vandut mai mult aur in ultimele 2 luni

Efectele crizei care se face simtita pe plan international i-a determinat pe romani sa se orienteze spre investitiile in aur, astfel ca vanzarile de metal pretios realizate de bancile din Romania au crescut semnificativ, mai ales in ultimile doua luni ale acestui an, transmite NewsIn.

"Vanzarile de aur financiar au crescut fata de anii trecuti, aurul devenind o valuta de refugiu.

In primele sase luni, BCR a vandut aproximativ 220 de kg de aur, mai mult decat tot anul 2010 (140 kg), pentru ca pe fondul ingrijorarilor generate de criza datoriilor, in conditiile in care aurul a atins noi maxime istorice, sa inregistram tranzactii de aproximativ 450 de kg in iulie si august", a declarat, pentru NewsIn, Razvan Furtuna, sef departament Vanzari Produse de Trezorerie catre Clienti Retail Directia Piete Financiare, din cadrul Bancii Comerciale Romane.

Repezentantii BCR sustin ca interesul pentru aur a crescut incepand cu anul 2000 si s-a accentuat in ultimii doi ani, sub presiunea crizei economice.

"Trebuie mentionat faptul ca, daca am corecta pretul aurului cu inflatia, nivelul actual este sub maximul atins in anii '80. Practic, nivelul similar s-ar situa in jurul a .2300 dolari/uncie. Acest pret este si tinta pe termen mediu a ananlistilor Erste Bank.

In conditiile in care masa monetara este in crestere atat in Statele Unite, cat si in Europa, dobanzile sunt real negative si sunt sanse bune sa nu vedem schimbari prea curand, in conditiile in care alte active financiare isi pierd credibilitatea, iar institutiile financiare, inclusiv bancile centrale, sunt interesate de aur, pretul a continuat sa creasca in raport cu toate valutele", a precizat Razvan Furtuna.

De asemenea, reprezentantii Piraeus Bank Romania spun ca vanzarile de aur au crescut simtitor in ultimele doua luni.

"Vanzarile totale de aur fizic au atins, de la inceputul anului si pana in prezent, peste 165 de kilograme, 150 kg in lingouri si aproximativ 1.900 de monede (o moneda avand aproximativ 8 grame), iar 70% din aceasta cantitate a fost tranzactionata doar in ultimele 2 luni. Mai mult, numarul zilnic de tranzactii in iulie si august s-a dublat fata de primele luni ale lui 2011.

Cantitatea medie achizitionata de clientii nostri in 2011 este de peste 160 grame la clientii retail si de peste 2.000 grame la clientii private banking" a declarat, pentru NewsIn, Alina Piciorea, sef department vanzari corporate si retail, Trezorerie, din cadrul Piraeus Bank Romania.

Alina Piciorea mentioneaza ca investitorii romani nu s-au lasat mai prejos decat cei internationali, iar piata din tara noastra a reactionat emotional la stimulii externi, dovedindu-se inca o data a fi influentata si corelata puternic cu evenimentele internationale, in ultimele doua luni cererea explodand.

"Dupa o crestere de peste 30% in anul 2010, pretul aurului a continuat sa avanseze conform cu asteptarile noastre, cu inca 35 procente de la inceputul anului pana in prezent, indreptandu-se inspre nivelul psihologic de 1.900 usd/uncie, tendinta care consideram ca se va pastra si in continuare. 

Chiar daca luna ianuarie a fost caracterizata de o crestere a apetitului pentru active riscante al investitorilor si, deci, de o temperare a pretului metalului pretios, noile realitati economico-politice care au guvernat ulterior mediul au redresat balanta in favoarea investitiilor considerate <>" a spus seful departmentului vanzari corporate si retail, Trezorerie, din cadrul Piraeus Bank Romania.

Pretul aurului pe pietele internationale a crescut, luni, cu 1,6%, la nivelul record de 1.882 dolari pe uncie, analistii estimand ca pana la finele anului ar putea atinge 2.000 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aur, #banci, #vanzari aur , #stiri Piraeus Bank