Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancherii recomanda bancii centrale sa aprobe mai repede normele privind riscurile

Bancherii recomanda bancii centrale sa aprobe mai repede normele privind riscurile

Banca centrala nu trebuie sa intarzie aprobarea normelor institutiilor financiare cu privire la riscuri, dupa ce a eliminat unele restrictii la creditare, deoarece aceasta ar ingreuna lansarea unor produse bancare adaptate noilor reglementari, a spus, miercuri, presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Mihai Bogza, care a fost si viceguvernator al bancii centrale, a declarat, in cadrul unui seminar organizat de portalul financiar finzoom.ro, ca exista riscul ca banca centrala sa impuna, prin validarea normelor, conditii mai restrictive decat cele din reglementarile abrogate. Un alt risc este ca procedura de aprobare a normelor de catre banca centrala sa intarzie, ceea ce ar cauza greutati bancilor si ar duce la o crestere a birocratiei bancare, considera Bogza.

"Asteptam sa vedem reactia BNR la normele pe care noi le vom inainta. Astfel, vom vedea cat de real este semnalul bancii centrale", a declarat directorul de marketing al Piraeus Bank Romania, Cristian Halmajan.

Directorul diviziei de control al creditelor la Emporiki Bank Romania, Anton Oana, considera ca validarea normelor proprii ale bancilor constituie o parghie importanta pe care si-a pastrat-o banca centrala. "Nu toate bancile sunt pregatite sa trimita la BNR un set complet de norme. Nu cred ca aprobarea acestor norme se va finaliza in mai putin de o luna", a spus Oana.

Bancherii prezenti la eveniment au aratat ca ridicarea restrictiilor la creditare ale BNR era necesara, deoarece efectul lor era mult diminuat si distorsionau concurenta de pe piata bancara romaneasca. "Bancile romanesti erau dezavantajate prin aceste norme fata de sucursalele bancilor straine de pe piata romaneasca", a mentionat Mihai Bogza.

Dupa eliminarea obligativitatii unui avans de minimum 25% la creditele imobiliare si a gradului de indatorare a populatiei, bancile trebuie sa isi alcatuiasca norme proprii de prudentialitate si de risc pe care sa le trimita bancii centrale pentru avizare.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 665 ori