Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania

Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania


Banca elena Piraeus a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, controlata de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank Romania, tranzactia fiind parte a procesului de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia.

Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit din Grecia, este de asemenea prezenta in Romania.

"Piraeus are doua optiuni in acest moment in Romania, fuziunea celor doua sucursale locale sau vanzarea ATEbank Romania, care era deja anuntata de statul elen. O decizie va fi luata in urmatoarea perioada. Exista interes pentru preluarea ATEbank Romania", au declarat surse bancare.

Incepand de luni, 30 iulie, toata reteaua de sucursale a ATEbank va opera in cadrul entitatii Piraeus Bank, dar isi va mentine brandul comercial "ATEbank". Toate tranzactiile clientilor vor continua sa fie derulate la fel ca pana acum, fara nicio schimbare, se arata intr-un comunicat al grupului elen Piraeus Bank.

Impreuna, cele doua banci vor avea active de 75 miliarde de euro, depozite de 35 de miliarde de euro si un sold al creditelor de 47 miliarde de euro.

Restructurare masiva

Statul elen, care detine 77% din actiunile grupului ATEbank, a luat chiar in aceasta saptamana decizia de a vinde institutia de credit.

ATEbank, un creditor traditional al sectorului agricol, a trecut printr-un proces de restructurare pentru a scapa de creditele neperformante si de subsidiarele neprofitabile.

Piraeus Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe de patru milioane de euro in primul trimestru, in timp ce profitul inainte de provizioane a atins 33 de milioane de euro.

Activele Piraeus Bank in Romania au scazut cu 4,6% in primul trimestru, de la nivelul de 3,5 miliarde de euro raportat la sfarsitul anului trecut la 3,34 miliarde de euro. Fata de primul trimestru al anului trecut, activele au inregistrat un declin de 16%.

Banca avea in Romania, la sfarsitul lunii martie, 149 de sucursale si 1.726 de angajati, in scadere de la 178 de unitati si 1.870 de salariati la sfarsitul anului trecut.

ATEbank detine 483 de sucursale in Grecia, 35 in Romania si una in Germania.

Institutia de credit elena controleaza 93,27% din actiunile ATEbank Romania, un alt actionar important fiind Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, care are 3,83% din actiuni.

Grupul ATEbank a anuntat in mai 2011 ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

Bancile elene au fost puternic afectate de participarea la un program pentru stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre sectorul privat. Institutiile de credit din Grecia au inregistrat pierderi masive, situatie care a facut necesara recapitalizarea cu fonduri de la creditorii internationali ai Greciei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1783 ori