Conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), numărul total al locurilor de muncă vacante (LMV) în perioada ianuarie - august 2023 a fost de 506.601.
Această statistică a fost folosită pentru a susține propunerea ministerului de a majora contingentul de permise de muncă pentru lucrători din străinătate la un nivel record - de 140.000.
Se observă o discrepanță semnificativă între acest număr și cel raportat de Institutul Național de Statistică (INS), care urmează o metodologie internațională. Diferența este atribuită de ANOFM includerii în calcul a „locurilor de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori”. Acestea sunt considerate un indicator mai precis al deficitului de pe piața muncii.
„O dimensiune mai exactă a nevoii de forță de muncă din economie este dată de indicatorul „locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori” din cauza faptului că aceste locuri de muncă nu pot fi ocupate. În primele 8 luni ale anului 2023, media numărului de locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori deoarece că nu s-au putut ocupa a fost de 33.819″, precizează Ministerul Muncii, potrivit cursdeguvernare.ro.
De ce nu sunt ocupate locurile de muncă vacante, conform ANOFM
Printre motivele pentru care aceste locuri de muncă rămân neocupate se numără neconcordanța dintre calificările și competențele forței de muncă disponibile și cerințele angajatorilor, precum și lipsa de interes din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, din cauza condițiilor de muncă nesatisfăcătoare sau a distanței mari față de domiciliu.
Este important de menționat că există de asemenea diferențe între modul în care ANOFM și INS raportează șomajul. ANOFM se concentrează pe persoanele înregistrate cu indemnizație de șomaj sau în căutare activă de loc de muncă, în timp ce INS adoptă o abordare mai largă, conform metodologiei Biroului Internațional al Muncii (BIM). În contextul european și internațional, datele INS sunt cele utilizate pentru comparații în domeniile șomajului și locurilor de muncă vacante.
Pe de altă parte, statisticile privind lucrătorii din străinătate arată un număr de 80.375 avize de angajare/detașare emise până la 9 octombrie 2023, cu 9.748 de solicitări în curs de procesare la acea dată. Numărul străinilor cu permis de ședere în scop de angajare sau detașare pe teritoriul României era de 72.337 la 30 septembrie 2023. În perioada 1 ianuarie - 9 octombrie 2023, au fost eliberate 35.954 permise de ședere temporară pentru desfășurarea de activități lucrative, incluzând 19 pentru cercetare științifică și 28 pentru specialiști IT.
Potrivit Inspecției Muncii, în perioada 1 ianuarie - 10 octombrie 2023, au fost înregistrate 81.927 contracte individuale de muncă cu normă întreagă active pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene, iar 1.800 dintre aceste contracte au fost încheiate și încetate în aceeași perioadă.
În ce sectoare sunt disponibile cele mai mai multe locuri de muncă în 2023
„Din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în bazele de date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada ianuarie – august a anului 2023 şi puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui de loc de muncă, 304.371 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa”, arată datele ministerului.
Domeniile de activitate pentru care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de către angajatori în anul 2023, conform sursei citate, sunt:
Lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 46.652Alte activități poștale și de curier – 24.228Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului – 20.746Restaurante – 18.373Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 11.375Transporturi rutiere de mărfuri – 11.117Activități de protecție și gardă – 9.941Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun – – 5.893Lucrări de instalații sanitare, de încalzire și de aer condiționat – 4.941Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule – 4.561Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) – 4.302Activități generale de curățenie a clădirilor – 4.257Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 4.038Alte transporturi terestre de călători n.c.a. – 3.950Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie – 3.793Hoteluri și alte facilități de cazare similare – 3.441
...citeste mai departe despre "Slujbele de care fug atât românii, cât și angajații din afară. Număr record de permise de muncă pentru muncitorii străini în 2024" pe Ziare.com