Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"

Luni, 16 Septembrie 2024, ora 03:15
463 citiri
Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
În București-Ilfov, în primul semestru al lui 2024, au fost livrate cu 2.200 de locuințe mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. FOTO: Pexels

În București, dezvoltatorii imobiliari nu mai au spațiul de manevră de odinioară, ajungând să construiască în zonele limitrofe din Ilfov, unde autorizațiile sunt mai ușor de obținut. În prima jumătate a anului, livrările de locuințe au scăzut drastic în Capitală și în împrejurimi, iar investitorii nu se așteaptă ca situația să se schimbe foarte mult în viitorul apropiat. Pe termen mediu spre lung, însă, analiza acestora este mai optimistă.

Întrebați de avocatul Gabriel Biriș, moderatorul panelului "Cum arată viitorul dezvoltării imobiliare în București?" din cadrul evenimentului The Real Estate Event, la ce se așteaptă din partea administrației conduse de edilul Nicușor Dan pe partea de dezvoltare, investitorii din imobiliare se arată reticenți că Planul Urbanistic General ar putea fi finalizat în următorii ani. Cu un nou PUG, s-ar contura clar imaginea pe care Capitala ar trebui să o aibă din punct de vedere a dezvoltărilor imobiliare.

Jan Demeyere, co-fondatorul Speedwell Development, spune că situația din cel mai mare oraș al României este într-un contrast puternic cu aceea din alte metropole europene.

"Elefantul din cameră rămâne cel al autorizațiilor. Ce pot spune din experiența din vest, este că mergi și discuți cu primăria și întrebi ce nevoi există, iar de acolo poți trece la pașii următori. Ce am experimentat aici este că nu există nicio comunicare, pur și simplu. Doar stai și aștepți, aștepți termenul legal de 30 de zile, pentru că spun că toți dezvoltatorii sunt "rechini imobiliari", că noi suntem "mafioții". (...) Din punctul meu de vedere, problemele sunt serioase, nu doar pentru noi, ca dezvoltatori, pentru că nu știm ce urmează în următorii 5-7 ani, dar și pentru toți cei din București. Unde veți locui? Aici este partea cea mai cinică – oricine își dorește locuințe decente poate doar să meargă spre ce s-a construit deja, unde găsesc doar ceva rău", spune acesta.

David Hay, fondatorul și directorul general al ADD Value Management, spune că blocajul curent se "întâmplă deja de cinci ani și va mai continua pentru încă alți cinci".

"Înțeleg motivația acum, după mulți ani, pe care o are primarul curent. Totuși, ce face acesta paralizează piața imobiliară din oraș, iar oamenii aleargă spre marginile orașului. Clădirile noi de birouri abia se construiesc, oferta este foarte jos. Avem noroc că nici cererea nu este pre amare, deci nu este o criză, dar, dacă ea crește, Bucureștiul a ieșit din joc. Nu va fi spațiu pentru companiile de IT care vor vrea să vină aici. Deja vedem o tendință din partea unor companii care au pe listă București, Sofia și Lisabona să aleagă Lisabona, din experiența mea de două cazuri. Bucureștiul pierde, asta e sigur. Efectul va fi în primul rând o creștere a prețurilor, atât pe sectorul rezidențial cât și pe birouri. E un lucru rău, atât pentru competiție, cât și pentru piață, ca întreg", a comentat Hay.

Datele oficiale arată că livrările de locuințele construite de dezvoltatori privați au scăzut cu aproape 6.400 de unități, ajungând la puțin sub 26.000 de apartamente și case date în folosință la finalul lunii iunie. În București-Ilfov se înregistrează cea mai mare diminuare, un minus de aproximativ 2.200 de locuințe livrate în primele șase luni ale acestui an prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

În regiunea București-Ilfov, în primul trimestru al anului au fost finalizate cu aproape o treime mai puține locuințe decât la începutul lui 2023, iar consultantul imobiliar SVN România avertiza că anul curent ar putea înregistra cel mai mic număr de locuințe finalizate din ultimii cinci ani.

Geo Mărgescu, fondator și director general al Forte Partners. A lăudat proiectul de PUG, spunând că identifică nevoile comunitare și păstrează un caracter dinamic, pentru a suplini lipsurile și a compensa funcțiunile supra-construite. "PUG-ul va fi Biblia noastră", subliniază acesta.

"Și noi suntem afectați de acest blocaj la nivelul primăriei Generale. Înțeleg, a fost o abordare haotică de până acum câțiva ani, în care se promovau sute de PUZ-uri în fiecare an, lucru care nu putea continua la nesfârșit. Dar s-a reparat o greșeală cu o greșeală și mai mare, anume blocarea integrală a urbanismului în București. Așteptăm cu nerăbdare promovarea PUG-ului, (...) este foarte bine făcut, va fi un instrument foarte bun pentru piața imobiliară, însă cred că va dura foarte mult până el va fi aprobat, lucru care ne îngrijorează foarte tare. Oricărui astfel de instrument îi trebuie un moto în spate, iar aici lipsește, din păcate. (...) Organizăm o masă rotundă cu primarul general și toate partidele politice, pentru a le explica faptul că Bucureștiul trebuie dezvoltat cu o anumită viziune, nu poate rămâne blocat așa cum este acum. Insistăm să fie aprobate anumite PUZ-uri care întrunesc toate condițiile juridice și urbanistice necesare. Este al zecelea semnal de alarmă pe care îl trag și văd că toată lumea îl trage, dar nu suntem ascultați. (...) Sunt optimist, cred că vom rezolva și nu cred că vom sta patru ani până la următoare dezvoltare majoră din București", a detaliat Mărgescu.

Întreaga discuție poate fi urmărită mai jos.

The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, a reunit în cadrul ediției inaugurale de joi, 12 septembrie, experți și lideri vizionari din real estate pentru a identifica perspective valoroase cu privire la cele mai actuale subiecte ale industriei. La eveniment au participat fizic peste 100 de persoane, la Restaurant Diplomat, iar jucătorii de top din industrie care au urcat pe scenă au fost urmăriți online, pe Ziare.com, de circa 120.000 de persoane. The Real Estate Event este o inițiativă ambițioasă care a rezultat din parteneriatul companiilor RETAIL365 și Ziare.com.

PARTENERI PRINCIPALI: SVN® Romania și Nobis Gardens.

PARTENER PLATINUM: NUSCO

PARTENERI GOLD: KULTHO, OBSENTUM, SEMA REAL ESTATE, VIGGO, MURFATLAR

PARTENERI SILVER: HAGAG DEVELOPMENT EUROPE, META ESTATE TRUST, NORTH BUCHAREST INVESTMENT, STC PARTNERS

PARTENERI BRONZE: RPG SECURITY, BUCURESTI MALL

PARTENERI COPPER: BIRISGORAN, BELLEMONDE

PARTENERI: KINSTELLAR, LERIDA, SALESFORCE, NEXT CONSULT, INECO ELECTRIC

CONSULTANT PR: Simona Macovei

PARTENER FIT-OUT: BoConcept

PARTENER DIGITAL: IMSOL

PARTENER ADVERTISING: DANCO VISION

PARTENERI MEDIA: Fairway, Delir Media, Transilvania Business, Revista BIZ, Arena Constructiilor, Business24.ro, Comunicatedepresa.ro, National FM.

...citeste mai departe despre "Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"" pe Ziare.com

Nou avans în execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Când este așteptată începerea lucrărilor
Nou avans în execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Când este așteptată începerea lucrărilor
Constructorul turc Makyol a demarat luni, 7 octombrie, lucrările pregătitoare pentru execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Această etapă a proiectului, care se întinde...
#piata imobiliara, #piata imobiliara bucuresti, #autorizatie constructie, #NIcusor Dan, #PUG, #locuinte noi , #Stiri Imobiliare

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
  2. Continuă concedierile în industria auto. Unul dintre cei mai mari producători din România trimite acasă 800 de angajați
  3. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  4. Daune de zeci de mii de euro pentru un angajat al Amazon din România. Compania acuzată de hărțuire deghizată în "managementul performanței"
  5. Ministerul Muncii vrea să accelereze angajarea persoanelor cu dizabilități. Care este planul Simonei Bucura-Oprescu
  6. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  7. Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?
  8. Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
  9. De ce aleg muncitorii din Pakistan să se angajeze în România?