Pretul minim la tigari va creste la 12,4 lei in 2016

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 15:28
1622 citiri
Pretul minim la tigari va creste la 12,4 lei in 2016

Dupa majorarea accizelor la tigari, un pachet de tigari va costa anul viitor cel putin 7,1 lei fata de 6,4 lei cat valoreaza in prezent, iar pretul minim al tigarilor va ajunge in 2016 la 12,4 lei, sustine director fiscal affairs la producatorul de tigarate Philip Morris International, Philip Gambaccini.

Philip Gambaccini considera ca accizele la tutun cresc intr-un ritm prea accelerat, desi majorarea accizelor in mai multe state europene nu a condus nici la cresterea incasarilor bugetare, si nici la scaderea incidentei fumatului, ci doar la dezvoltarea pietei negre, informeaza Mediafax.

Directorul corporate affairs la Philip Morris Romania, Peter Imre, a declarat ca orice majorare de pret la tigari afecteaza inflatia.

"Valoarea de 1,5 - 1,6 miliarde de euro, reprezentand accizele la tigari platite intr-un an, sunt platite de cei sapte milioane de fumatori, din bugetele familiilor. Cred ca banii acestia ar trebui tratati cu mai mult respect", a spus Imre.

Acesta a adaugat ca nimic nu obliga o companie sa stea in Romania, daca guvernul nu o ajuta.

Potrivit noului calendar aprobat de Guvern, acciza totala la tigarete va creste cu 10 euro/ 1.000 de tigarete incepand cu 2010, ceea ce in opinia marilor producatori va duce la o majorare a preturilor in medie cu un leu/pachet.

Astfel, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro in Romania, de 0,3 euro in Republica Moldova si de 0,27 euro in Ucraina.

#acciza, #pachete, #producatori, #romania, #tigari , #stiri Philip Morris Romania