Piata neagra a tigaretelor a crescut la 16% in iulie

Luni, 15 August 2011, ora 13:28
1815 citiri
Piata neagra a tigaretelor a crescut la 16% in iulie

Piata neagra a tigaretelor a urcat la 15,7% in luna iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel, comparativ cu 11,8% in luna mai, aceasta fiind prima crestere semnificativa dupa trendul continuu descendent inregistrat anul trecut si in prima parte a anului 2011. 

In ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinta a cresterilor masive ale accizei la tigarete.

Ulterior, comertul ilegal cu tigarete a intrat pe un trend descendent si s-a situat la 22,5% din piata in luna ianuarie a acestui an, pentru ca in martie sa coboare sub 15%.

Reducerea comertului ilicit cu tigarete s-a datorat eforturilor autoritatilor, precum si schimbarilor legislative. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit si colaborarea dintre autoritatile statului si industria tutunului.

"Deocamdata, piata neagra se incadreaza in limitele normalului, nivelul fiind comparabil cu cel din alte tari europene, cu toate ca vorbim despre o crestere de aproape patru puncte procentuale, in numai doua luni. 

Cauzele pot fi multiple si necesita o analiza serioasa: sezonalitatea, asteptarile cu privire la accize, scaderea preturilor practicate pe piata neagra, in paralel cu cresterea preturilor legale si, de ce nu, demotivarea celor chemati sa aplice legea, ca urmare a scaderii salariilor si a proceselor de restructurare din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala a Vamilor si Ministerul Administratiei si Internelor", a declarat, intr-un comunicat, Gilda Lazar, director corporate affairs&communications la JTI Romania.

Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs la BAT Romania, subliniaza ca un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro.

"Este nevoie ca eforturile concertate ale autoritatilor pentru combaterea contrabandei, eforturi care au dat roade pana acum, sa continue. In caz contrar, comertul ilicit ar putea intra din nou pe un trend ascendent", afirma Andrei Vasilescu, director corporate Affairs la Philip Morris Romania.

Reprezentantii companiilor producatoare de tutun spun ca este necesar un cadru legislativ unitar si simplificat care sa reglementeze contrabanda si evaziunea fiscala, clarificarea situatiei la frontiera interna cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal, masuri la care sa se aduge atribuirea unor competente clare politiei locale pentru sanctionarea vanzarilor ilegale in piete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata tigari, #tigarete, #tutun, #contrabanda tigari , #stiri Philip Morris Romania