Razboiul pentru Romexterra nu s-a incheiat

Marti, 19 Septembrie 2006, ora 01:26
1071 citiri

Chiar daca oficial ungurii de la MKB si-au asigurat controlul asupra pachetului majoritar la Romexterra, finantistii de la PPF Investements nu renunta la ideea de a intra in actionariatul bancii. Grupul de Investments va lansa miercuri o oferta de cumparare a titlurilor detinute de actionarii Romexterra, persoane fizice si juridice, pretul oferit pe fiecare actiune fiind de opt lei, fata de nivelul de sase lei in oferta in derulare a bancii ungare MKB.

PPF Investments este un grup privat, international si independent, care are ca tinta investitii in tari cu economii in tranzitie, precum cele din Europa Centrala si de Est si Asia. PPF Investments, cu sediul in insula Jersey si birouri in Londra, Beijing si Franta, a fost infiintata in anul 2005 si administreaza fondul de investitii, PPF Alpha, cu un capital de 800 milioane de dolari.

"PPFI, in nume propriu si in numele investitorilor sai, lanseaza aceasta oferta ferma si neconditionata de cumparare detinute de toti actionarii prezenti ai Romexterra", se arata intr-un anunt al grupului, publicat luni in presa centrala. Oferta de cumparare a actiunilor este valabila pana la 6 octombrie 2006, ora 18.00. oficialii Romexterra au declarat pe postul TV, The MoneyChanel ca BNR nu ar fi autorizat noua oferta. Surse interne din banca centrala au declarat insa ca va analiza dosarul Romexterra la momentul clarificarii situatiei actionariatului, negand indirect un potential aviz nefavorabil noii oferte. de-a lungul vremii, BNR a solicitat administratorilor Romexterra clarificarea situatiei actionariatului, intrucat acesta era extrem de divizat.

Pretul este superior celui oferit de banca ungara MKB, subsidiara a institutiei germane de credit BayernLB, care a lansat la 24 iulie o oferta de preluare a actiunilor Romexterra la un pret de sase lei pe actiune, cu putin peste dublul valorii nominale.

Oferta de cumparare a tuturor titlurilor Romexterra are un termen de valabilitate de 60 de zile, pana in 23 septembrie. Pentru pachetul majoritar, MKB va plati 40 milioane euro.

Reprezentantii Romexterra au anuntat saptamana trecuta ca MKB si-a asigurat deja o participatie mai mare de 50%, astfel ca a fost indeplinita cerinta din oferta, iar banca ungara va deveni actionarul majoritar al Romexterra Bank, pana la inceputul lunii octombrie.

Oferta este derulata printr-o societate cipriota, Demera Investments, care urmeaza sa transfere actiunile catre MKB.

O serie de actionari minoritari ai Romexterra au contestat insa modalitatea de derulare a ofertei de preluare prin intermediul firmei din Cipru, precum si pretul propus, si au solicitat purtatea de negocieri directe cu MKB sau cu orice alt investitor strategic interesat, pentru obtinerea unui pret pe actiune favorabil.

Romexterra are circa 100.000 de actionari persoane fizice care detin 77,13% din totalul actiunilor bancii.

Printre actionarii care au decis sa isi vanda titlurile se numara Petromservice, promotorii din umbra ai miscarii, detinatori a 0,633% din capital.

Bloombiz