OMV anunta un nivel record al profitului operational in primul trimestru din 2008

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 10:22
1217 citiri
OMV anunta un nivel record al profitului operational in primul trimestru din 2008

Grupul petrolier austriac OMV a raportat majorarea cu 34% a profitului net dupa plata intereselor minoritare si un nivel record al profitului operational, performanta fiind sustinuta de cresterea preturilor la petrol si de efectele pozitive ale restructurarii Petrom.Profitul net dupa plata intereselor minoritare a crescut cu 34%, la 446 milione euro in timp ce profitul operational a urcat cu 55%, pana la un nivel record de 795 milioane euro, fata de rezultatul din primul trimestru al anului 2007, de 492 milioane euro.


Petrom a contribuit cu 277 milioane euro la performanta operationala a OMV, marcand o crestere de 104%.


Castigurile pe actiune s-au cifrat la 1,49 euro/actiune, in crestere cu 34%.


Vanzarile OMV s-au cifrat la 5,95 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de rezultatul din perioada similara a anului precedent, cand s-au ridicat la 4,59 miliarde euro.


Divizia de explorare si productie a OMV a afisat o crestere de 75% a profitului operational fara influente (Clean EBIT) fata de primul trimestru din 2007, la 679 milioane euro, in ciuda impactelor negative ale evolutiilor valutare, in special ale deprecierii dolarului, reflectand mediul favorabil al preturilor pe piata petroliera, afirma comunicatul.


Productia de petrol si gaze naturale a grupului s-a ridicat la 322.000 barili echivalent petrolier pe zi, nivel similar cu cel inregistrat in primul trimestru din 2007.


Performanta diviziei de rafinare si marketing a fost afectata de pretul ridicat al petrolului, care a ridicat costurile energetice ale acesteia, insa scumpirea petrolului a generat efecte pozitive din punct de vedere al valorii stocurilor.


Profitul operational fara influente s-a ridicat la 40 milioane euro, depasind cu 39% performanta din primul trimestru al anului 2007.


Fata de sfarsitul anului 2007, activele OMV au scazut cu 798 milioane euro, sau 4%, la 20,451 miliarde euro.


"In primul trimestru din 2008 am obtinut o performanta operationala remarcabila. Impactul pozitiv al majorarii constante a preturilor la petrol a compensat deprecierea dolarului, iar primele rezultate ale restructurarii Petrom incep sa apara", a declarat directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstrofer, in comunicat.


"Scaderea naturala de 7% a productiei petroliere in Romania a fost in mare parte compensata prin masuri de modernizare. O initiativa foarte importanta pentru majorarea volumelor de productie si pentru reducerea costurilor de productie o reprezinta integrarea diviziei de servicii petroliere Petromservice. Un pas important pentru programul de investitii de la rafinaria Petrobrazi este comanda de reactoare ce vor fi livrate in 2010. Vom continua sa implementam strategia de crestere pana in 2010 si de intarire a pozitiei nostre in Europa Centrala si de Est in acelasi timp cu restructurarea companiei Petrom", a adaugat acesta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...