Cazul Petromservice: Zeci de imobile si o barca ale lui SOV si Liviu Luca, puse sub sechestru

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 16:40
2043 citiri
Cazul Petromservice: Zeci de imobile si o barca ale lui SOV si Liviu Luca, puse sub sechestru

In dosarul Petromservice, Parchetul instantei supreme a pus sub sechestru asigurator pe o suta de imobile din Iasi, Bacau si Bucuresti. Printre acestea se numara si bunuri ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Lui Liviu Luca, un alt acuzat in dosarul Petromservice, i-a fost pusa sub sechestru si o ambarcatiune.

In rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, Octavian Turcan si Liviu Luca, dar si alte persoane, au fost deferiti justitiei pentru devalizarea societatii Petromservice, anchetatorii au prezentat o lista a bunurilor mobile si imobile puse sub sechestru. Anchetatorii vor sa recupereze prejudiciului creat prin faptele celor amintiti mai sus, estimat la peste 80 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), in cadrul caeia avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", se arata intr-un comunicat de presa de jopi al Parchetului instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Þurcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

Ilegalitatile savarsite de Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

In aceeasi perioada, pe numele societatii erau in desfasurare mai multe proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti.

Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Sorin Ovidiu Vintu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au precizat procurorii.

In acest scop, Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui Vintu si Þurcan, un plan pentru a transfera sumele aflate in conturile SC Petromservice SA in conturile unor societati off shore controlate de inculpati, sub pretextul achizitiei unor actiuni cotate la bursa.

Potrivit probelor administrate de procurori, in perioada 2008 - 2009, Liviu Luca, in calitate de actionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Rino, in calitate de membri ai Consiliului de Administratie, si Zizi Anagnastopol, in calitate de director financiar al SC Petromservice SA, au dispus incheierea mai multor contracte prin care societatea a achizitionat actiuni cotate la bursa emise de sapte societati din Republica Moldova, la un pret de aproximativ noua ori mai mare decat valoarea la care aceste actiuni erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori a Moldovei.

In acest mod, Petromservice a platit suma totala de 94.325.439,75 de euro pentru actiuni, pe care le-ar fi putut cumpara in schimbul sumei de 10.807.069,79 euro daca ar fi realizat achizitia direct de pe bursa.

Actiunile erau achizitionate de pe bursa de catre Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Þurcan, folosind sume avansate de catre partea vatamata, si erau revandute dupa cateva zile catre SC Petromservice SA la preturi care erau majorate uneori de 50 de ori.

Procurorii ii mai acuza pe Vintu si Þurcan ca au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul partii vatamate prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispozitie a companiilor straine care au intermediat achizitiile, identificarea societatilor moldovenesti ale caror actiuni urmau sa fie achizitionate si realizarea formalitatilor pe care le presupuneau tranzactiile. Toate companiile care au intermediat achizitiile de actiuni erau controlate de Vintu si Þurcan, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societati, potrivit datelor rezultate din cauza.

Transferul s-a realizat prin operatiuni repetate, care au avut scopul de a ascunde originea sumelor de bani si de a le reintroduce in circuitul comercial in Romania dupa ce au fost reciclate sub aparenta unor finantari acordate catre persoanele juridice romane controlate indirect de Vintu Sorin Ovidiu, in special SC Imobiliar Network SA si SC Realitatea Media SA.

Banii au fost transferati prin operatiuni de tip suveica, in regim repetat structurat pe mai multe verigi, in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate intre companiile controlate de inculpati. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite.

Procurorii ii acuza pe Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu ca au contribuit la savarsirea faptelor prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru intreprinderile din Republica Moldova cu incalcarea normelor specifice acestei activitati si in care au atestat imprejurari nereale, pentru a denatura valoarea societatilor din Republica Moldova.

Actionarii minoritari ai SC Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice) au fost fraudati indirect, pentru ca nu au incasat dividendele ce li se cuveneau in urma vanzarii serviciilor petroliere si carora le-a fost diminuata semnificativ valoarea actiunilor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Liviu Luca delapidare Petromservice, #Vintu delapidare Petromservice, #spalare de bani Petromservice, #delapidare Petromservice , #Management