Topul Deloitte: Petrom locul 16 din 500 de companii din Europa Centrala

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 12:18
1695 citiri
Topul Deloitte: Petrom locul 16 din 500 de companii din Europa Centrala

Numarul companiilor din Romania prezente in topul Deloitte al celor mai mari 500 de firme din Europa Centrala a crescut de la 30 in 2008 la 34 in 2009, iar cifra de afaceri a acestora a urcat cu aproape 28%, la 39 miliarde euro, luand in calcul datele financiare de la finele anului trecut.

"Romania ramane pe locul cinci ca nivel de reprezentare in Top 500 Europa Centrala. Fata de anul 2007, cand Deloitte a lansat acest proiect pe plan regional, numarul companiilor romanesti cu cifre de afaceri de peste un miliard de euro a crescut de la 9 la 14.

Totodata, remarcam intrarea in clasamentul din acest an a doua companii cu actionariat romanesc. Aceste rezultate dovedesc ca mediul de afaceri local se maturizeaza si incepe sa isi exploateze potentialul", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

In 2008, Romania a fost reprezentata de 24 de companii cu actionariat strain si alte sase de stat, dar de nicio companie privata romaneasca.

Deloitte Top 500 Europa Centrala este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare.

Topul inregistreaza progresul companiilor intr-o regiune ce se intinde de la Marea Adriatica pana la Marea Baltica si Marea Neagra, incluzand 18 tari care fac deja parte din Uniunea Europeana sau se afla in diferite etape ale procesului de aderare la blocul comunitar.

Dintre companiile romanesti, cea mai avansata pozitie este ocupata de Petrom, respectiv locul 16 in top 500, urmata, in primele 100 de locuri, de alte patru companii. Astfel, Rompetrol se afla pe locul 39, in crestere fata de pozitia 50 in 2008, Automobile Dacia pe 77, ArcelorMittal pe 89, in scadere de pe pozitia 63 anul trecut, si Metro, care coborat de pe pozitia 91 pe 100.

Topul este completat si de alte companii din Romania, cum ar fi Electrica (locul 110), Rompetrol Downstream (113), Petrotel Lukoil (139), Orange (142), Lukoil (144), Vodafone (157), Interagro, controlata de omul de afaceri roman Ion Nicolae, (174), Carrefour (184), GDF SUEZ Energy Romania (189), Porsche (139) si Transilvania General Import - Export (194).

In restul clasamentului se regasesc companiile British American Tobacco, Romgaz, Selgros, Romtelecom, Transelectrica, E.ON Gaz, Kaufland, Hidroelectrica, OMV Romania, MOL Romania, Electrocentrale, CFR Calatori, Alro, Coca Cola, Renault Industrie Roumanie, Philip Morris, Oltchim si CFR Marfa.

Raportat la diferitele industrii, studiul arata ca patru banci romanesti sa afla intre primele 50 de institutii de profil europene. Astfel, BCR se afla pe locul 10, in scadere de pe pozitia a zecea, BRD a avansat de pe 16 pe 14, iar Volksbank si UniCredit au intrat pe locul locul 46 si, respectiv, 50.

Si in topul industriei de asigurari regasim sase firme din Romania, respectiv Allianz-Tiriac Asigurari (23), Omniasig (27), Asirom (39), ING Asigurari de Viata (41), Astra-Uniqa(42) si Asiban (45).

"Desigur, rezultatele din 2009 vor reflecta impactul crizei economice globale care s-a resimtit si in regiune incepand cu ultimul trimestru al anului trecut. Anticipam insa o prezenta semnificativa si in editia de anul viitor, tinand cont ca Romania este a doua mare piata din regiune.

Speram ca firmele care opereaza in industrii in mod traditional mai rezistente in perioade de declin financiar si / sau cele care vor continua sa dea dovada de flexibilitate si inovatie in satisfacerea noilor nevoi de pe piata isi vor mentine pozitia in top sau vor continua sa urce", a mai spus Mucibabici.

Pe de alta parte, profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de finante al Romaniei si fosr membru in Parlamentul European, anticipeaza ca perioada urmatoare va fi in continuare dificila pentru majoritatea tarilor din regiune, inclusiv pentru Romania.

"Pe fondul constrangerilor financiare, al resurselor bugetare scazute, spatiul de manevra al statului roman este considerabil mai mic decat in tari din zona euro sau care au avut politici bugetare prudente. Atenuarea efectelor crizei depinde mult de revenirea economica din tarile mari din UE si de investitii masive prin folosirea fondurilor europene.

Romania trebuie sa profite de aceasta oportunitate pe care alte economii emergente (din afara UE) nu o au. In plus, tocmai pentru a incuraja o redresare mai rapida, Comisia Europeana ar trebui sa regandeasca mecanismele de accesare a acestor fonduri pentru a le face mai flexibile si poate chiar pentru a imagina metode neconventionale de utilizare a lor", a spus Daianu.

La nivel regional, Polonia continua sa domine ierarhia pe 2009, cu 188 de companii in topul Deloitte (fata de 176, in 2008), fiind urmata de Cehia (69 de companii, comparativ cu 70 anul trecut) si Ungaria (care se mentine cu un total de 60 de companii).

Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in continuare in frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) si MOL (Ungaria).

Impactul crizei economice asupra industria auto a rezultat intr-o coborare usoara a companiilor de profil (Skoda Auto coboara de pe locul 3 pe 4, Audi Ungaria de pe 6 pe 8, iar Volkswagen Slovacia de pe 7 pe 11). Grupul Metro din Polonia (locul 7) este singura companie din afara domeniului energetic sau al industriei producatoare care se regaseste in primele zece companii din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#companii, #petrom, #firme, #afaceri, #deloitte, #top , #stiri Petrom