Statul are de recuperat de la Petrom 1,313 mld lei

Marti, 24 Martie 2009, ora 10:58
1442 citiri
Statul are de recuperat de la Petrom 1,313 mld lei

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are de recuperat de la SNP Petrom o creanta bancara de 1,313 miliarde lei si una fiscala de 10,55 milioane lei, a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache.

"In subordinea Societatii Nationale a Petrolului Petrom S.A. Bucuresti au fost identificate unitati ce figureaza cu debite de natura fiscala in valoare de 10,55 milioane lei, echivalentul a 3.095.566,17 dolari, la care se adauga creanta bancara de 1,313 miliarde lei (507.302.144,63 dolari) preluata de la BCR (aferenta fostei Companii Romane de Petrol), a carei modalitate de recuperare este reglementata de prevederile O.U.G. nr. 249/2000 privind constituirea si utilizarea fondului special pentru produse petroliere", a declarat pentru NewsIn presedintele AVAS, Mircea Ursache.

In privinta creantei de natura fiscala, SNP Petrom S.A. (actual S.C. Petrom S.A.) a prezentat AVAS certificatele de obligatii bugetare nr. 9851/07.06.2004 si nr. 9852/06.07.2004 emise de M.F.P.- A.N.A.F. - Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care se identifica obligatiile restante ale societatii la data de 8 aprilie 2004.

In ciuda numeroaselor interventii intreprinse de AVAS catre SNP Petrom S.A. si catre Ministerul Economiei si Comertului - Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, acestea nu au prezentat un certificat de obligatii bugetare prin care sa se identifice corect obligatiile de plata ale societatilor fata de AVAS, respectiv creanta restanta la data de 30 iunie 2003, actualizata cu dobanzi si penalitati pana la data preluarii, a spus Ursache.

AVAS a solicitat MFP-ANAF, prin mai multe adrese, fie sa precizeze daca sumele mentionate global in certificatele de obligatii bugetare emise includ si creantele fiscale detinute de AVAS, fie sa emita un certificat de obligatii bugetare prin care sa se identifice corect obligatiile de plata ale societatilor fata de AVAS.

ANAF nu a raspuns favorabil solicitarilor AVAS, a spus Mircea Ursache. Referitor la creanta bancara, AVAS a preluat, prin doua contracte de cesiune incheiate cu Bancorex S.A. si BCR, creantele detinute asupra Companiei Romane de Petrol, in valoare nominala de 16.000.930,28 dolari, respectiv 507.302.144,63 dolari.

Potrivit Autoritatii, creanta in valoare de 507.300.667,58 dolari se recupereaza din Fondul special pentru produse petroliere, gestionat de Ministerul Economiei.

Regimul de recuperare a creantei in valoare de 16.000.930,38 dolari este reglementat de prevederile Legii nr.445/2001 privind regularizarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol. Potrivit acesteia, se anuleaza datoriile fostei Companii Romane de Petrol, care a fuzionat prin absorbtie cu SNP Petrom S.A., fata de AVAS, in valoare de 25.547.085,29 lei, echivalentul a 16.000.930,28 dolari.

Suma anulata, evidentiata extrabilantier de catre AVAS, urmeaza acelasi regim juridic de recuperare ca si pentru suma de 507.300.000 dolari.

Din corespondenta purtata de AVAS cu fostul Minister al Economiei si Finantelor a rezultat faptul ca sumele incasate in contul Fondului special pentru produse petroliere, avand ca destinatie acoperirea obligatiei de plata aferenta fostei Companii Romane de Petrol - SA, preluata la datoria publica interna, au fost virate direct in contul Ministerul Economiei si Finantelor.

De asemenea, AVAS va continua demersurile la Ministerul Finantelor Publice in vederea initierii in comun de catre cele doua institutii a unui act normativ ce va reglementa modalitatea de stingerea a obligatiei de plata a SNP Petrom S.A. din evidenta contabila AVAS. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#avas, #buget, #creante, #fiscale , #stiri Petrom