Statul a dat Petrom in judecata

Luni, 11 Februarie 2008, ora 10:53
1211 citiri
Statul a dat Petrom in judecata

Miza procesului pare a fi anularea tranzactiei Petrom-Petromservice, finalizata acum o saptamana. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a chemat in instanta Petrom, nemultumita de faptul ca nu a fost informata in detaliu vizavi de modificarea planului de investitii al companiei. Primul termen de judecata este 6 martie. In noiembrie anul trecut, Petrom a revizuit bugetul investitional, pentru ca, ulterior, sa cumpere divizia de servicii petroliere a Petromservice.

Reprezentantii statului, care controleaza putin peste 20% din actiunile companiei petroliere, spun ca la rectificarea bugetului de investitii al Petrom, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 27 noiembrie, nu au fost informati in detaliu despre proiectele care vor fi dezbatute.

"A fost incalcat continutul obligatoriu al convocatorului, care nu a mentionat explicit fiecare problema care va face obiectul dezbaterilor", au precizat, pentru "Adevarul", oficialii AVAS.

In sedinta AGA din 27 noiembrie, Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, a suplimentat bugetul de investitii cu circa 30 milioane euro si a redistribuit catre sectorul de explorare si productie fonduri prevazute initial pentru alte domenii de activitate.

Potrivit AVAS, indirect a fost aprobata si alocarea de fonduri pentru achizitionarea diviziei de servicii petroliere de la Petromservice, tranzactie in valoare de 328,5 milioane euro.

"Aprobarea indirecta a proiectului Pearl (tranzactia Petrom-Petromservice, n.r.) in cadrul bugetului de investitii revizuit pentru anul 2007 este, pe de o parte, contra interesului social, iar, pe de alta parte, de natura a primejdui insasi existenta societatii", sustine AVAS.


Statul, fara putere decizionala la Petrom


Rectificarea a fost aprobata desi reprezentantii AVAS s-au impotrivit, pentru ca majoritatea de voturi a fost indeplinita, grupul austriac OMV controland 51% din actiunile Petrom. Astfel, AVAS cere acum anularea partiala a hotararii din 27 noiembrie 2007, prin care s-a majorat bugetul de investitii al companiei, sperand ca in acest fel sa poata desface tranzactia cu Petromservice.

Institutia motiveaza ca decizia AGA este contrara interesului societatii si al actionarilor minoritari, prin valoarea mare a investitiilor si a sumei platite pentru achizitia Petromservice. "Pe termenA- scurt, valoarea mare a investitiilor afecteaza nivelul profitului prognozat pe 2007 si anii urmatori, reducand drastic dividendele datorate actionarilor societatii", sustine AVAS.

Seful departamentului de comunicare al Petrom, Dan Pazara, ne-a declarat ca "cererea AVAS este neintemeiata, intrucat adunarea actionarilor a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor".


Tranzactia Petrom-Petromservice, finalizata


Compania petroliera a semnat, pe 18 septembrie,A- un contract pentru achiziA-tionarea diviziei de servicii petroliere a Petromservice, societate desprinsa din structura Petrom in 2002, contra sumei de 328,5 milioane de euro.

Afacerea a fost discutata si aprobata in Consiliul de Supraveghere al companiei, unde deciziile se iau cu majoritate de voturi, cinci din noua, detinuta de OMV. Potrivit unor surse din companie, tranzactia a fost finalizata in urma cu o saptamana, pe 4 februarie, ceea ce inseamna ca toti banii au fost platiti integral. Compania Petrom a fost privatizata in 2004, contra sumei de 1,5 miliarde euro.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/statul-a-dat-petrom-in-judecata/340920/ target=_blank>Adevarul</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...